MENIU

Adevărul despre componența norilor: din ce sunt alcătuiți, de fapt

Dacă până acum norii pufoși te duceau cu gândul la vată de zahăr acum te-ar putea duce cu gândul la ceva și mai dulce. Cercetătorii au descoperit că norii sunt formați din cristale mici de gheață asemănătoare acadelelor.

Deși, poate părea greu de crezut - norii sunt formați din mai multe cristale de gheață. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat peste cinci milioane de imagini realizate în timpul unui zbor cu avionul printr-un sistem complex de nori, aflați deasupra sud-vestului Marii Britanii.

Însă, pentru a înțelege mai bine cum se formează gheața la temperaturi de -30 de grade Celsius, cercetătorii au folosit un laser, cu ajutorul căruia au reușit să captureze formele cristalelor de gheață.

Norii sunt alcătuiți din cristale de gheață

Inițial, oamenii de știință au vrut să descopere despre precipitații, despre durata de viață a norilor și despre impactul pe care îl aceștia asupra vremii și a climei. Însă, au descoperit în schimb că norii sunt plini de formațiuni mici de cristale de gheață.

„Cristalele detectate aveau o formă neobișnuită - fiecare cerc de gheață era poziționat deasupra unui băț, asemenea unei acadele. Norii erau plini de aceste formațiuni", au declarat cercetătorii.

Acestă descoperire inedită a fost publicată în revista Geophysical Research Letters, iar autorii acesteia consideră că astfel vom putea înțelege mai ușor cum se formează și cum evoluează norii.

„Procesul de formare începe cu cristalele de gheață, care se formează în partea superioară a sistemului de nori. Apoi, fluxul de aer cald trece prin nor, aducând cu sine picături lichide de apă. Aceste picături se ciocnesc de particulele de gheață existente și îngheață instantaneu, formând acadeaua din gheață", au explicat cercetătorii.

Acadelele din gheață au o lungime cuprinsă între 0,25 mm și 1,5 mm lungime și cad spre sol cu aproximativ 3,6 kilometri pe oră. Însă, la temperaturi de de peste zero grade celsius, formațiunea din gheață se topește și ia forma unei picături de ploaie.

Mai multe articole despre:
ştiinţă nori