MENIU

Adevărul despre ceaiul la plic. Acum că ştii, îl mai bei?

Adevărul despre ceaiul la plic. Acum că ştii, îl mai bei?

Din comoditate sau raţiuni financiare, multă lume apelează la ceaiul ieftin din comerţ vândut la plic. Însă ceaiul la pliculeţ nu conţine frunze de ceai, ci praf din resturi de ceai, aromatizat şi colorat cu zeci de substanţe chimice. Nu de altfel, dar această pulbere, lipsită de orice miros şi gust de ceai, nu ar mai fi cu priză la cumpărători!

Livrarea ceaiului la plicuri oferă producătorilor evazionişti mari oportunităţi de falsificare a produsului. Aceştia ne înşală şi pun, în locul frunzelor autentice marunţite de Camellia sinensis (planta ceaiului), o pulbere zdrobită din resturi de ceai, acele deşeuri care rămân adesea nefolosite la uzinele producătoare de ceaiuri.

În fabricile din India și China, aceste deșeuri nu sunt utilizate, fiind vândute apoi producătorilor de ceai, lipsiţi de scrupule, la preţuri de nimic, de 10 dolari pentru fiecare 10 kg de resturi de ceai, aşa încât preţul de cost al unui asemenea ambalaj de ceai ajunge să constituie în final doar câţiva bănuţi, scrie unica.md.

În unele pliculeţe de ceai se găseşte nu doar praf, colb de ceai, dar şi resturi de iarbă, rumeguș etc. Este suficient să deschizi ambalajul şi să vezi cum întreaga cutie este impregnată de acest praf mărunt, cu miros intens de ,,ceai’’, ce a străpuns hârtia pliculeţelor.

Ceaiurile cu frunze mari ce au termenul de valabilitate depăşit nu de puţine ori sunt supuse zdrobirii şi reambalate în plicuri pentru a fi expuse repetat la vânzare. Însă, ceaiul având termenul expirat îşi pierde proprietăţile sale antioxidante şi ar putea conţine aflatoxină – o substanţă chimică eliberată de către ciupercile microscopice, toxică pentru organismul uman. Chiar dacă ceaiul are o perioadă de valabilitate de 3 ani, nu se cunoaşte întotdeauna momentul recoltării acestuia.

Mai multe articole despre:
pericol ceai ceai la plic