MENIU

Adevărul despre căsnicia dintre Sultana Kosem şi Ahmed I

Adevărata poveste a eroinei serialului Kösem (Kösem Mahpeyker Sultan n.1589, Tinos – d. 1651), a fost consoarta favorită (hasekî) a sultanului Imperiului Otoman Ahmed I. Pentru a înțelege mai bine acțiunile acestei eroine ar fi bine să cunoaștem întreg contextul real și istoric al perioadei. Ahmed I s-a născut în 1590 și a ajuns pe tronul Imperiului Otoman în anul 1603. El i-a urmat la tron tatălui său, Mehmed al III-lea, pe data de 22 decembrie 1603.

Încă din primul moment, deși era foarte tânăr, Ahmed a arătat că este stăpân pe sine şi independent. În timpul ceremoniei el însuşi şi-a pus sabia strămoşului său Osman Gazi la brâu şi nu a aşteptat ca vizirii să-l aşeze pe tron, cum era obiceiul, ci s-a aşezat singur. Imperiul se afla în război cu două mari puteri:Imperiul Habsburgic în Europa (Războiul cel Lung) și cu Persia (1603-1618). În afara acestor conflicte în Anatolia continua răscoala Jalal, care începuse încă din vremea tatălui său, iar rebelii controlau o bună parte dintre teritorii impreiale. Abia după trei ani de la urcarea pe tron a lui Ahmed I rebeliunea a fost suprimată. 

Represaliile au fost brutale, iar în fruntea armetelor trimise să lichideze insurecția numit Kuyudzhu Murad-Paşa. Pentru reușita sa din Anatolia, Kuyudzhu Murad-Paşa, va fi răsplătit de Ahmed I cu cel mai înalt titlu din administrația otomană după sultan, Mare Vizir al Imperiului Otoman.

Revolta din Anatolia a încurcat mult planurile Imperiului nu doar în timpul lui Ahmed I, ci și în timpul tatălui. Șahul persan Abbas I, profitând de retragerea armatei otomane pentru înăbuşirea răscoalei, a expulzat trupele otomane rămase din Azerbadjan, Georgia şi alte teritorii cedate în temeiului Acordului de la Instanbul din 1590. O parte dintre funcționari văzând că Imperiul este presat din mai multe părți vroiau să încheie un armistiţiu cu Persia. Aproape că Ahmed I fusese convins de aceștia, când în 1612 otomanii au recunoscut cuceririle lui Abbas I.

Sursa: historia.ro

Mai multe articole despre:
serial Kanal D sultana Kosem Kosem Ahmed I