Adevărul despre bugetul României, cu două luni înainte să se tragă linie
Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul propriu execuția bugetară la 10 luni, cu o întârziere de patru zile, necesare probabil pentru cosmetizări și ajustări. Era de așteptat: cheltuielile de personal au explodat în 2018, iar fondurile primite de la UE au scăzut. Marea surpriză din anunțul Finanțelor se referă la investițiile... cu 40% mai mari decât anul trecut. Ce uită să spună Guvernul Dăncilă: comparația se face cu Guvernele PSD 1+2, în timp ce raportarea la guvernarea tehnocrată ar pune lucrurile în lumina reală.
Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 20,9 miliarde lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB).
Anul trecut, după 10 luni deficitul era de doar 0,79%, iar în 2016, pe vremea guvernării tehnocrate, deficitul era de 0,17%!
"Gaura" cu care se laudă Executivul PSD-ALDE este uriașă în comparație cu cei 1,3 miliarde lei după 10 luni ale guvernării tehnocrate.
Cheltuielile de personal au crescut cu 25,4%
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 253,2 miliarde de lei, la zece luni, cu 18,1% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent, în timp ce cheltuielile de personal au trecut de 25 de procente.
"Cheltuielile de personal sunt cu 25,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice", se spune în comunicatul Finanțelor.
Dăncilă se laudă cu investiții mai mari cu 40% decât Grindeanu și Tudose la un loc, dar uită raportarea la Guvernul Cioloș
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 20,6 miliarde lei, cu 40,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunță Finanțele.
Dacă anul trecut, după 10 luni, investițiile se ridicau la 14,7 miliarde lei, pe vremea Guvernului Cioloș nivelul de cheltuieli cu investițiile era mai mare, în ciuda unui PIB mult mai mic.
Executivul tehnocrat se lăuda cu 19,3 miliarde de lei (respectiv 2,5% din PIB), la venituri totale de 187 miliarde lei, apropiate de cele 20,6 miliarde lei ale Executivului Dăncilă, care a avut la dispoziție o sumă mult mai mare: 232 miliarde lei.
VEZI FAȚĂ ÎN FAȚĂ execuția bugetară din 2018 vs 2016
Guvernul Dăncilă refuză banii UE
Sumele primite de la UE în contul platilor efectuate si prefinanțări au scăzut cu 14,1% după primele 10 luni ale acestui an față de anul trecut.
Pentru a limita cheltuielile și a ține deficitul sub control, Guvernul Dăncilă a dat mai puțini bani pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile - scăderea este de 32,7% față de primele 10 luni din 2017.
Față de guvernarea Cioloș, sumele primite de la UE sunt de trei ori mai mici. În timp ce executivul tehnocrat a alocat 5,3 miliarde lei pentru co-finanțarea proiectelor europene, Executivul PSD s-a limitat la 495 milioane lei!
Venituri cu 11,8% mai mari decât în 2017
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 232,3 miliarde lei, reprezentând 24,5% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, la zece luni, față de aceeași perioadă a anului precedent.
"Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,8%) si din veniturile nefiscale (+18,5%) . Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.
Incepand cu luna mai, se constanta o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 9% fata de realizarile aceleiasi perioade din 2017, ajungand la o valoare de 47,9 miliarde lei pe primele zece luni ale anului in curs", au detaliat Finantele.
Veniturile din accize au fost in suma de 23,7 miliarde lei (2,5% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 26,1% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.