MENIU

Adevărul despre apa potabilă. Ce ingerezi cu fiecare pahar pe care îl bei

Probe de apă potabilă prelevate de la robinete din 14 țări au revelat prezența aproape sistematică a microparticulelor din plastic, ale căror efecte asupra sănătății sunt încă puțin cunoscute, relatează AFP citând un studiu american publicat miercuri.

Pentru această cercetare, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Minnesota și Universitatea de Stat din New York au colectat, la începutul anului 2017, 159 mostre de apă potabilă din diferite țări (Uganda, India, Indonezia, Beirut, Ecuador, Statele Unite și altele), dar și din Europa, scrie Agerpres.

Analiza efectuată de un laborator de la Universitatea din Minnesota a demonstrat că ''83% dintre probe conțin particule de plastic'', au afirmat cercetătorii într-un raport intitulat "Invizibil: plasticul din interiorul nostru".

Numărul de microplastice identificate într-un litru de apă a variat de la 0 la 57, cu o medie de peste 4 pe litru, iar mărimea lor a fost între 0,1 și 5 milimetri.

Ținând cont că o persoană bea, în general, între 2 și 3 litri de apă pe zi, acesta ar putea ingera între 3 și 4.000 de microparticule în fiecare an, au estimat cercetătorii.

"Densitatea cea mai mare a plasticului a fost identificată în America de Nord, iar cea mai scăzută în țările europene", au notat oamenii de știință.

Efectele asupra sănătății a prezenței microparticulelor de plastic sunt în curs de determinare, însă autorii studiului notează că lucrările anterioare au arătat că acestea pot contribui la răspândirea substanțelor chimice și a bacteriilor.

"Aceste particule de plastic (prezente în apa de băut) se adaugă materialelor plastice potențial consumate din alte produse precum sarea de mare, berea sau fructele de mare", au subliniat autorii care au făcut apel la aprofundarea cercetării asupra efectelor ingerării acestora asupra sănătății umane.

Mai multe articole despre:
apă apă potabilă apa particule plastic