MENIU

Acuzații grave! Iranul a ştiut imediat că a doborât avionul ucrainean cu o rachetă, spune Zelenski

Iranul a ştiut imediat, pe 8 ianuarie, că a distrus avionul de linie ucrainean care efectua zborul PS752, cu o rachetă, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după difuzarea unei înregistrări audio a unei convorbiri între un pilot iranian şi turnul de control de pe aeroportul din Teheran.

”Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă” spune pilotul unui avion - în momentul în care avionul aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) este doborât în apropiere de capitala iraniană -  în această înregistrare confidenţială, difuzată de un post de televiziune ucrainean duminică seara.

Teheranul a reproşat autorităţilor ucrainene faptul că au lăsat să fie divulgată această conversaţie şi a anunţat că încetează să mai împărtăşească, de-acum înainte, cu Kievul orice element de anchetă cu privire la doborârea zborului PS752, soldată cu 176 de morţi.

După ce şi-a negat responsabilitatea timp de trei zile, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean şi a explicat că l-a considerat, din greşeală, drept un un aparat inamic, în contextul în care Republica islamică se afla în alertă cu privire la eventuale atacuri aeriene americane, scrie news.ro.

Volodimir Zelenski apreciază, într-un interviu televizat, că înregistrarea dezvăluită duminică ”dovedeşte faptul că partea iraniană ştia de la început că avionul nostru a fost doborât cu o rachetă”.

Mai multe articole despre:
iran avion ucrainean racheta