MENIU

Actriţa româncă Olimpia Melinte, nominalizată la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Oscarului

Afişul filmului Canibal. Actriţa Olimpia Melinte a fost nominalizată la Premiile Goya pentru rolul său

Actriţa română Olimpia Melinte a fost nominalizată la premiile Goya, considerate echivalentul spaniol al premiilor Oscar, la categoria "Revelaţia anului/ Mejor actriz revelación", pentru dublul rol din filmul "Canibal", regizat de Manuel Martin Cuenca.

Pelicula lui Manuel Martín Cuenca a fost nominalizată de Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania la opt categorii - "cel mai bun film", "cea mai bună regie", "revelaţia anului" (Olimpia Melinte), "cel mai bun actor în rol principal", "cel mai bun scenariu adaptat", "cel mai bun sunet", "cea mai bună imagine", "cea mai bună regie artistică".

Alături de Olimpia Melinte, la aceeaşi categorie mai sunt nominalizate trei actriţe de origine spaniolă: Belén López, María Morales şi Natalia de Molina.

Nominalizarea actriţei Olimpia Melinte în cadrul premiilor industriei de film spaniole era aşteptată de presa internaţională, care a considerat că Olimpia Melinte este descoperirea cea mai importantă pe care Manuel Martín Cuenca a făcut-o pentru filmele sale şi cea mai inspirată decizie de casting.

"M-a bucurat foarte mult vestea nominalizării, cu atât mai mult cu cât ştiu cât de greu este să vii din altă ţară şi să fii acceptat într-o industrie de film străină, atât de puternică cum este cea spaniolă. Am iubit cele două roluri şi am lucrat foarte bine cu echipa spaniolă", a declarat Olimpia Melinte.

"Canibal", considerat unul dintre cele mai mari titluri internaţionale ale anului, a început circuitul festivalier în 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto. Filmul o are în rolul principal pe actriţa română Olimpia Melinte şi prezintă povestea lui Carlos (Antonio de la Torre), un om singuratic, ciudat, iubit, însă, de toţi locuitorii oraşului Granada. Ceea ce puţini oameni ştiu despre el este că nu se poate hrăni decât cu femei faţă de care nu se poate ataşa emoţional. Toate aceste lucruri se schimbă în ziua în care o întâlneşte pe Nina, o femeie de origine română, care îşi caută cu disperare sora geamănă.

"Filmul spune povestea uni om normal care ascunde un secret foarte mare, e un om simplu, un om oarecare pe care-l vezi pe stradă, în metrou, pare a fi vecinul ideal, dar în clipa în care acest criminal ajunge să iubescă lucrurile se schimbă. «Canibal» ne vorbeşte despre felul în care răul absolut ajunge să iubescă şi ce se schimbă dacă atinge acest punct. De fapt nu e un thriller, e o poveste de iubire", spune Olimpia Melinte.

Pentru acest film, actriţa, în vârstă de 27 de ani, a învăţat limba spaniolă, a urmat cursuri de masaj şi a fost nevoită să se îngraşe 10 kilograme.

"Am început să filmăm prima parte cu Alexandra, am repetat mult, am făcut cursuri de masaj, m-am documentat şi mi-am aşezat viaţa interioară şi imaginaţia în aşa fel încât să servească scenariului. Am terminat de filmat în 3 săptămâni prima parte şi apoi am început cu Nina unde a fost un pic mai complicat, m-am îngrăşat 10 kilograme în două săptămâni şi am luat-o de la zero cu pregătirile şi repetiţiile, a fost ca şi cum o actriţă nouă ar fi venit pe platou pentru a interpreta un rol. A fost o partitură grea dar efortul a meritat din plin!", a spus actriţa.

Olimpia Melinte s-a născut la Iaşi pe 7 noiembrie 1986. A urmat Colegiul de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, unde a debutat în rolul Wendla din "Deşteptarea primăverii" de Frank Wedekind, sub îndrumarea actorului Nicolae Ionescu. Acest rol i-a adus şi premiul de "cea mai bună actriţă" în cadrul "Olimpiadei Naţionale de Artă Teatrală", Timişoara 2005. A absolvit Facultatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, secţia artă dramatică, sub îndrumarea actorului Emil Coşeru şi a debutat pe marele ecran cu rolul din filmul "Cele ce plutesc" în regia lui Mircea Daneliuc, în 2009. Rolul interpretat în acest film i-a adus două nominalizari la Galele GOPO 2010, pentru "cea mai bună actriţă în rol principal" şi pentru Premiul "Tânară Speranţă".

A lucrat apoi cu regizoarea Luiza Parvu, pentru scurtmetrajul "Draft 7", film răsplătit cu premii speciale atât în ţară, cât şi în străinătate.

În 2011, Olimpia Melinte a fost aleasă dintre 250 de actriţe pentru a interpreta rolul Luminiţei din filmul "Sette opere di misericordia" regizat de Massimiliano şi Gianluca de Serio, film pentru care a primit şi premiul pentru interpretare la Bobbio Film Festival, în Italia. Pelicula a obţinut numeroase premii la festivalurile internaţionale de film din lume, precum cele de la Locarno, Annecy, Vilerupt şi Marrakech.

În 2013 a fost aleasă pentru dublul rol în filmul "Canibal", regizat de Manuel Martín Cuenca, filmat în Granada, şi a jucat rolul principal din scurtmetrajul Luizei Pârvu intitulat "Start Anew World", turnat în Statele Unite. În toamna anului 2013, Olimpia Melinte s-a facut remarcată la Festivalurile de la Toronto şi San Sebastian, prin dublul rol jucat în filmul "Canibal", coprodus de Tudor Giurgiu, care va putea fi văzut în curând şi pe marile ecrane din România.

Pe de altă parte, filmul "La gran familia española", de Daniel Sánchez Arévalo, conduce în topul nominalizărilor la premiile Goya 2014, concurând pentru trofeele a 12 categorii, inclusiv "cel mai bun regizor" şi "cel mai bun film".

În topul nominalizărilor urmează "Las brujas de Zugarramurdi", de Álex de la Iglesia, cu 10 nominalizări, "Caníbal", de Manuel Martín Cuenca, cu opt nominalizări, "15 años y un día", de Gracia Querejeta", "3 bodas de más", de Javier Ruiz Caldera, şi "Vivir es fácil con los ojos cerrados", de David Trueba, cu şapte nominalizări, "La herida", de Fernando Franco, cu şase nominalizări.
La categoria "cel mai bun film spaniol", concurează "15 años y un día", "Caníbal", "La gran familia española", "La herida" şi "Vivir es fácil con los ojos cerrados", în timp ce cineaştii care au realizat aceste pelicule - cu excepţia lui Fernando Franco, care concurează la premiul Goya pentru regizor debutant - au fost nominalizaţi la trofeul pentru cel mai bun regizor.

Tito Valverde ("15 años y un día"), Antonio de la Torre ("Caníbal"), Eduard Fernández ("Todas las mujeres"), Javier Cámara ("Vivir es fácil con los ojos cerrados") concurează la categoria "cel mai bun actor în rol principal".

Totodată, Inma Cuesta ("3 bodas de más"), Marian Álvarez ("La herida"), Aura Garrido ("Stockholm") şi Nora Navas ("Todos queremos lo mejor para ella") concurează la premiul Goya pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Premiul Goya pentru cel mai bun film european va fi disputat de "Amour", de Michael Haneke, "The Hunt", de Thomas Vinterberg, "La grande bellezza", de Paolo Sorrentino, şi "La vie d'Adele: Capitolele 1 şi 2", de Abdellatif Kechiche.

Cea de-a 28-a gală de decernare a premiilor Goya va avea loc pe 9 februarie la Hotel Auditorium din Madrid.