Actriţa Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a murit
Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit. Anunţul a fost făcut pe Facebook de actorul Florin Călinescu şi de medicul Monica Pop.
Informaţia a fost anunţată pe Facebook de actorul Florin Călinescu şi de medicul Monica Pop.
”Decesul a avut loc noaptea trecută, după o lungă suferință. Chiar eu m-am ocupat de transferul ei la Elias, sunt îndurerată” – a spus Monica Pop.
„Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!„, a scris Călinescu.
Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a îmbogăţit lumea teatrului şi a cinematografiei din România, interpretând magistral roluri între care se numără Vitoria Lipan din ”Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, dar şi formând generaţii de actori, în anii în care a fost profesor universitar.
Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Actriţa a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din ”David Copperfield”, de Charles Dickens, Maşa din ”Cadavrul viu”, de Lev Tolstoi, ”Ducesa de Gloucester” din piesa shakespeariană ”Richard al II-lea”, Vitoria Lipan din ”Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din ”Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din ”Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi Maria Vasilievna din ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.
Între filmele în care a jucat Olga Tudorache se numără: ”Directorul nostru” (1955), ”Haiducii” (1960), ”Tudor” (1962), ”Răpirea fecioarelor” (1967), ”Răzbunarea haiducilor” (1968), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Domnişoara Aurica” (1986), ”Tusea şi Junghiul” (1990) şi ”Drumul câinilor” (1991).