Furtuna solară ce va devasta totul - Soarele atinge apogeul în 2024 și poate aduce BLACKOUT: Fără curent și internet până în 2026
Apocalipsa întunericului este mai aproape decât se credea. Activitatea soarelui va atinge punctul maxim mai devreme. Și de aceea o imensă pană de curent ne așteaptă în următorii trei ani. Riscul ca întreaga planetă Pământ să rămână paralizată, în întuneric, fără electricitate, telecomunicații, internet este uriaș începând din 2024. Oamenii de știință spun că atunci totul va fi dat peste cap de furtunile geomagnetice declanșate de activitatea maximă a Soarelui.
OMENIREA, aruncată în Evul Mediu în urma schimbărilor climatice - Furtună geomagnetică devastatoare
Activitatea Soarelui va atinge apogeul mai devreme decât se aștepta în acest ciclu solar, avertizează oamenii de știință, potrivit CNN. Aceștia au anunțat un scenariu apocaliptic, pentru că furtunile geomagnetice din următorii trei ani - 2024-2026 - vor provoca o pană de curent globală.
Astfel, nu va mai exista curent electric pe toată planeta, iar omenirea va fi aruncată dintr-odată în Evul Mediu. Oamenii vor rămâne pe întuneric, se vor întoarce înaintea epocii internetului, a telefoanelor mobile. Activitatea din fabrici, companii, lanțul alimentar care ne aduce hrana de zi cu zi vor fi oprite total.
Acest maximum solar care este așteptat în următorii ani, cu exploziile solare ce declanșează furtuni geomagnetice, durează ani de zile, și nu câteva luni cum durează, de exemplu, sezonul maxim al uraganelor.
Vor fi afectate deci alimentarea cu curent, rețelele electrice, internetul, sistemul de transport aerian, naval.
Dar nu numai activitatea oamenilor va fi afectată, ci și a animalelor, mai ales că ele se folosesc de unde și câmpul magnetic pentru orientarea în spațiu, ca un sistem de navigare, cum sunt păsările, dar și delfinii sau balenele.
SCENARIUL APOCALIPTIC anunțat de NASA și NOAA - 2024
Activitatea de vârf - maximumul solar - a fost prognozată să înceapă în iulie 2025. Însă, acum, experții au ajuns la concluzia că este mai probabil ca acest vârf să aibă loc la mijlocul anului 2024 sau până la sfârșitul anului 2024.
Soarele ne-a afectat dramatic vremea cu furtunile magnetice, au avertizat cercetătorii de la Agenția Națională Spațială americană (NASA) și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA). Aceștia au adunat informații critice privind problemele meteorologice, care conduc la o concluzie neașteptată, ce pare să descrie cu adevărat „apocalipsa internetului”.
Pe măsură ce soarele se apropie de vârful ciclului său solar actual, devine din ce în ce mai activ. Iar vârful maxim al activității sale poate avea loc mai devreme decât se prevedea, au observat oamenii de știință.
La fiecare 11 ani, Soarele trece prin perioade de activitate solară scăzută și ridicată, care este asociată cu cantitatea de pete solare de pe suprafața sa. Aceste regiuni întunecate, dintre care unele pot atinge dimensiunea Pământului sau mai mari, sunt provocate de câmpurile magnetice puternice și în continuă schimbare ale soarelui.
Creșterea activității solare va continua doar pe măsură ce maximumul solar se va apropia. Și, pe măsură ce se apropie, aglomerațiile de pete solare se vor forma cu o frecvență din ce în ce mai mare, astfel că va crește și activitatea solară.
Pe parcursul unui ciclu solar, Soarele trece de la o perioadă calmă la una intensă și activă. Iar în timpul vârfului de activitate, numit maximum solar, polii magnetici ai soarelui se răstoarnă. Apoi, soarele crește din nou, liniștit, în timpul unui minim solar.
DE CE SOARELE VA ATINGE vârful activității MAI DEVREME
Ciclul solar actual, cunoscut sub numele de Ciclul Solar 25, a fost plin de activitate, mai intensă decât a fost până acum. Pentru că oamenii de știință de la Centrul de prognoză a vremii din Boulder, Colorado, al NOAA, au observat deja mai multe pete solare decât cele care erau la vârful ciclului solar anterior.
Mark Miesch, cercetător la Centrul de prognoză a vremii spațiale a explicat că nu există două cicluri solare la fel, iar „acest maximum solar este echivalentul meteorologic spațial al sezonului uraganelor. Este atunci când vedem cele mai mari furtuni. Dar, spre deosebire de sezonul uraganelor, care durează câteva luni, maximumul solar durează câțiva ani”.
Activitatea crescută observată a inclus erupții solare puternice și evacuări de masă coronală, sau nori mari de gaz ionizat numit plasmă, și câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a Soarelui.
Furtunile solare generate de Soare pot afecta rețelele electrice, GPS-ul și aviația, precum și sateliții de pe orbita joasă a Pământului. Aceste evenimente provoacă, de asemenea, întreruperi de unde radio și chiar prezintă riscuri pentru misiunile spațiale cu echipaj.
Un exemplu în acest sens este ce a provocat seria de evacuări de masă din coroana Soarelui prin erupțiile de pe 29 ianuarie 2022, notează CNN. Atunci s-a produs o încălzire și extindere a atmosferei exterioare a Pământului. Expansiunea a ars efectiv 38 dintre cei 49 de sateliți Starlink lansați de SpaceX.
Fenomenul solar generat magnetic prin evacuarea de masă din coroana Soarelui, adică a unui nor mare de plasmă și unde magnetice. Așa pot ajunge în spațiu miliarde de tone din această plasmă care ajung pe Pământ între una și trei zile, afectând sistemele electronice atât din sateliți, cât și de pe sol.
„Pe măsură ce devenim mai dependenți de tehnologie, de rețelele electrice, de sateliți, de avioane și de GPS, impactul vremii spațiale crește, pentru că acestea sunt tipurile de sisteme care sunt afectate de furtunile solare”, a explicat cercetătorul Mark Miesch.
CE VA PROVOCA SOARELE în următorii ani - FURTUNI geomagnetice devastatoare
Petele solare sunt considerate foarte importante în prezicerea unui ciclu solar. Odată atins maximmuul solar după erupții, activitatea poate persista ani de zile.
„Vârful efectelor poate fi după maxim cu câțiva ani. Cele mai mari efecte aici, pe Pământ, se vor produce după maximumul solar. Deși de obicei durează aproximativ patru ani pentru a trece de la minimum solar la maximum solar, dar Soarele este atât de variabil”, a mai spus Max Miesch.
Erupțiile solare pot afecta comunicațiile și GPS-ul aproape imediat, deoarece perturbă ionosfera Pământului sau o parte a atmosferei superioare. Particulele energetice eliberate de Soare pot, de asemenea, perturba circuitele, dispozitivele electronice ale navelor spațiale și pot afecta astronauții, de la câteva minute până la câteva ore. Materialul plasmatic și magnetic trimis cu viteză de Soare, prin erupții și evacuări din masa coronală, ajunge pe Pământ între 30 și 72 de ore, iar aici provoacă furtuni geomagnetice. Astfel sunt afectați sateliții, au impact asupra rețelelor electrice de energie.
Furtunile afectează, de asemenea, modelele de zbor ale companiilor aeriene comerciale, cărora li se cere să stea departe de polii Pământului în timpul furtunilor geomagnetice pentru a nu fi pierdute capacitățile de comunicație sau navigație.
Este dificil să se prezică dacă următoarea mare furtună solară va avea un impact asupra Pământului, spun totuși oamenii de știință.
De-a lungul timpului au mai avut loc furtuni extreme, cum ar fi cea care a distrus rețeaua electrică din Quebec în 1989 și Evenimentul Carrington din 1859, care reprezintă cea mai puternică furtună solară din istorie și s-a petrecut în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar. Din cauza valului puternic de energie ce a intrat în contact atunci cu atmosfera Pământului, stâlpii de telegraf din acea vreme au luat foc. Iar pe cer au persistat mai multe zile aurore roșii. Experții susțin că refacerea după o asemenea furtună solară, geomagnetică ar însemna o perioadă de până la 10 ani pentru omenire.
Dacă un astfel de eveniment ar avea loc astăzi, ar putea produce pagube în valoare de trilioane de dolari, doar în primul an 2 trilioane de dolari. Și ar putea distruge rețele electrice pentru o perioadă substanțială de timp, afectând desigur și sistemul GPS, telecomunicațiile, deci făcând dificilă dacă nu imposibilă navigarea aeronavelor sau a celor de pe apă.
SOLUȚIA NASA pentru a preveni o FURTUNĂ SOLARĂ, care provoacă impactul geomagnetic - ALERTĂ cu 30 de minute înainte
O echipă de la NASA a aplicat modele de inteligență artificială asupra datelor despre furtunile solare ca să dezvolte un sistem de avertizare a planetei cu aproximativ 30 de minute înainte ca o furtună solară potențial devastatoare să lovească o anumită zonă de pe Pământ.
Acest timp este necesar pentru că lumina (din ce sunt formate semnalele,undele radio) poate călători mai repede decât materialul solar evacuat de Soare în cazul furtunilor solare. acestor furtuni solare.
Cele 30 de minute ar putea oferi suficient timp pentru o pregătire în fața unei furtuni solare ca să fie prevenit impactul uriaș asupra rețelelor electrice sau a altor infrastructuri critice.
Cercetătorii de la NASA au aplicat o metodă de inteligență artificială numită „învățare profundă”, ce antrenează computerele să recunoască anuite tipare pe baza exemplelor anterioare. Ei au folosit acest tip de IA pentru a identifica relațiile dintre măsurătorile vântului solar din misiunile heliofizice (ce studiaza procesele de pe suprafața Soarelui, n.r.) și perturbațiile geomagnetice observate la stațiile terestre de pe întreaga planetă.