MENIU

Activitatea pescarilor de la Marea Neagră, îngreunată din cauza minelor de pe mare. Pescarii cer compensații

Mină marină/ Captură video

Pescarii de la Marea Neagră sunt nemulţumiţi din cauză că statul român nu le acordă compensaţii în condiţiile în care nu-şi mai pot desfăşura activitatea, din cauza minelor marine apărute în urma declanşării războiului din Ucraina. Dacă în anii trecuți aceștia puteau sa iasă la pescuit 20 de zile într-o lună, acum ei mai pot scoate bărcile în larg doar 7 sau 8 zile. Iar capturile, spun aceștia, sunt reduse considerabil. 

Pescarii de la Marea Neagră nu mai pot ieși pe mare pe timpul nopții din cauza exercițiilor militare unde au loc trageri cu rachete şi tunuri de coastă. Aceste activități fac imposibil pescuitul în aceste zone.

"Nu mai putem lucra noaptea, nu mai putem sta fără om la provă. Când nu este vizibilitate suficientă, comandantul stă în permanență atent, nu avem cum să facem asta. Nu mai sunt aceleași tone de rapană, din cauza poligonului de tragere", a afirmat Dan Giurgiu, comandant pescador

"Inainte de Covid, pescuitul de la Marea Neagra - peste, midii, rapane - se realizau capturi in jur de 11 mii de tone, iar anul trecut, capturile generale pe Marea Neagra inregistrate la Agentia Nationala de Pescuit - sunt de 2260 de tone.

Războiul din Ucraina ne afectează. Odata, echipajele, pescarii sunt speriati ca nu cumva sa iasa la pescuit cu barca sau pescadorul si sa dea de vreo mina", a declarat Laurentiu Mirea, președintele Federației Organizației de pescari de la Marea Neagră.

Încă de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, mai multe mine marine au fost găsite în Marea Neagră.