Activitate seismică intensă în România. Ce spune directorul INFP despre seismul de 4,9 de la Arad
Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a explicat ce înseamnă un astfel de seism.
Șeful Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a spus că seismul de la Arad de 4,9 pe scara Richter a fost unul semnificativ.
„Depinde de zona în care se produce și la ce adâncime are loc epicentrul. Dacă un cutremur se produce la un km adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube. Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă. Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă”, a spus directorul INFP, la un post TV.
Acesta a menționat că este greu de estimat dacă vor fi replici multiple în urma seismului, deoarece epicentrele din zona Banatului migrează în funcție de tensiunile care se acumulează în faliile de suprafață.
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,9 pe Richter s-a produs luni, la ora locală 20,46, în Banat, judeţul Arad, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 15 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 24 km sud-est de Arad, 45 km nord-est de Timişoara, 77 km sud-est de Bekescsaba şi 89 km nord de Reşiţa.