Acord la Bruxelles, în criza refugiaţilor. Ce hotărâri s-au luat
Acord, la Bruxelles, în criza migranţilor. Liderii Uniunii Europene au discutat, mai bine de şase ore, în formulă restrânsă, despre posibilele soluţii la problema refugiaţilor. În final, au căzut de acord asupra unui plan în 17 puncte.
Ţara noastră a fost reprezentată la mini summit de preşedintele Klaus Iohannis. Înainte de a pleca din ţară, şeful statului l-a atacat dur pe Victor Ponta. "Premierul nu a avut mandat pentru ce a declarat la Sofia", a spus Iohannis. Sâmbătă, Victor Ponta a afirmat că există posibilitatea ca ţara noastră să urmeze exemplul altor state în ceea ce priveşte închiderea graniţelor.
Ajuns la Bruxelles pentru a participa la summitul despre imigraţie, Klaus Iohannis a fost întâmpinat de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Iohannis a fost aşezat la masă lângă Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Salutul dintre cei doi a fost destul de anevoios, după cum se vede din imagini.
În urma discuţiilor de ieri, de la Bruxelles, spiritele s-au mai calmat. Liderii a opt state UE aflate pe ruta Balcanilor, cărora li s-au adăugat omologii din Serbia, Macedonia şi Albania, au acceptat să-şi sporească actuala capacitate de primire, astfel încât, în total, să se ajungă la 100.000 de locuri. În cadrul întâlnirii, s-a decis, de asemenea, descurajarea deplasării imigranţilor către graniţele altei ţări din regiune fără informarea prealabilă a ţărilor vecine.
Situaţia refugiaţilor s-a deteriorat după ce Ungaria şi-a sigilat graniţele cu Serbia şi Croaţia, lăsând numeroşi imigranţi blocaţi în alte state deja copleşite. În acest context, Slovenia a avansat chiar varianta sfârşitului Uniunii Europene. În statul cu o populaţie de două milioane de locuitori, au ajuns în ultimele zece zile peste 60 de mii de refugiaţi.