MENIU

Acord cu FMI pe buget. Ce creştere economică va avea România în 2015

Creştere economică de 2,5% în 2015

Bugetul României pentru anul 2015, convenit după mai multe runde de negocieri dure cu FMI şi CE, va avea la bază o creştere economică de 2,5% din PIB, după cum a anunţat premierul Victor Ponta imediat după finalizarea discuţiilor cu FMI.

"S-a luat în considerare și s-a acceptat estimarea unei creșteri economice egale cu cea din 2014 de 2,5% din PIB. Pentru proiecte confinanțate sunt prevăzute sume de 19 miliarde lei pentru proiecte europene plus 9 miliarde pentru autorități publice locale", a declarat premierul.

Victor Ponta a anunţat că bugetul agreat cu partenerii internaţionali prevede un deficit pe cash de 1,83%, care constă în deficitul de 1,4% stabilit în tratatele fiscale, plus, 0,43% cofinanţare suplimentară pentru fonduri europene.

"Acordul de principiu pe care urmează să îl finalizăm cu partenerii internaționali este un acord legat de bugetul pe 2015. Discuțiile tehnice vor continua și astăzi. Pe baza acordului și a datelor de bază putem să finalizăm zilele viitoare proiectul de buget pentru anul 2015 pentru ca vineri să fie aprobat și trimis către Parlament. Parametrii se referă la următoarele: nu va exista și nu se contruiește bugetul pe baza niciunei taxe sau impozit suplimentar în 2015. Se închide fără a introduce vreo altă taxă și impozit. Cota unică de 16% rămâne în vigoare. Taxa pe construcții speciale se reduce la de 1,5 la 1%", a declarat Ponta.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta FMI acord FMI buget 2015