Acestea sunt cele două cauze neașteptate ale depresiei. Încetează să mai faci aşa ceva!
De-a lungul vieții asimilăm idei și credințe care ne formează din punct de vedere psihologic, însă multe dintre ele nu sunt tocmai benefice pentru starea noastră emoțională. Cele mai apăsătoare gânduri pe care le avem sunt cele legate de noi înșine, iar acestea sunt și cele care, de cele mai multe ori, generează depresia, o boală a cărei putere distructivă este adesea subestimată.
Descoperă două cauze neașteptate ale depresiei și cum le poți combate prin educarea propriei minți!
De obicei, noi înșine ne declanșăm depresia, atunci când credem cu tărie niște lucruri care, de fapt, ne fac rău.
1. Ideea că toți trebuie să te placă
Există multe variații ale acestei idei care ne pot face nefericiți, însă toate au la bază aceeași dorință de a fi pe placul celorlalți. De cele mai multe ori, atunci când ne stabilim propria valoare, ne raportăm la părerea celorlalți despre noi, iar aceasta este din start o greșeală care duce la depresie, pentru că, în fond, ne punem propria fericire în mâinile celorlalți.
Soluția pentru această problemă nu este izolarea, pentru că aceasta duce la rândul ei la depresie. Nu te poți desprinde complet de această dorință de aprobare și apreciere. Însă poți recurge la ceea ce psihologii numesc „restructurare cognitivă”. Acesta este un proces prin care punem la îndoială credința respectivă și o înlocuim cu una mai realistă. Scopul acestui exercițiu nu este de a acoperi complet ideea negativă cu una pozitivă, ci să o modificăm astfel încât să nu mai fie o povară pentru noi.
Restructurarea gândului „Toți trebuie să mă placă„ înseamnă să eliminăm „trebuie” și „toți” și să nuanțăm puțin ideea. De exemplu, putem spune „Majoritatea oamenilor probabil că apreciază multe lucruri la mine”, ceea ce te face să te simți mult mai bine în pielea ta.
O altă idee este să îți schimbi puțin percepția legată de părerea celorlalți. În loc să te întristezi că nu poți să mulțumești pe toată lumea (pentru că este imposibil), poți considera că te vor plăcea doar oamenii care trebuie. Cu toții ne dorim aprobare și afecțiune, dar acestea sunt importante doar când vin de la persoanele potrivite.
2. Ideea că trebuie să fii perfectă
Perfecționismul poate să fie bun în anumite circumstanțe, dar, dacă îl aplicăm mereu și asupra propriei persoane, ajungem fără îndoială să ne deprimăm. Aceasta se întâmplă pentru că este un concept de tipul „totul sau nimic” și nu ne lasă nicio portiță de scăpare: ori ești perfectă, ori ești o ratată. Dacă trăim cu această idee, orice mică greșeală ne face să ne simțim lipsiți de valoare și nedemni de iubire.
Această problemă poate fi rezolvată tot prin restructurare cognitivă, mai exact prin setarea unor standarde moderate, care să lase loc de puțină flexibilitate. În loc să spui „Trebuie să fiu perfectă”/„Trebuie să iasă perfect”, poți să îți spui „Voi munci din greu și îmi voi da toată silința”. Astfel, te axezi pe efortul tău, nu pe rezultat, care nu poate să fie mereu cel la care visezi.
O altă soluție ar fi ca de acum încolo să respingi pur și simplu ideea de perfecțiune și să îți spui în fiecare zi „Sunt destul de bună” sau „Este suficient cât am făcut”. Vei vedea că, îndată ce începi să te lepezi de ideea de perfecțiune, vei scăpa și de grijile legate de defectele tale.
Sursa: divahair.ro