MENIU

Acestea sunt cele 8 semne ale unei morţi inevitabile

Cercetatorii americani au identificat opt semne fizice specifice, care indica cu tarie ca o persoana bolnava de cancer in stadiu avansat intra in ultimele zile de viata.

Oamenii de stiinta s-au axat pe semnele care arata ca un pacient mai are cel mult trei zile de trait. Speranta este ca aceste informatii ii vor ajuta pe membrii familiei si pe ingrijitori pentru a fi mai pregatiti sa faca alegerile corecte privind ingrijirea bolnavului inainte de moarte.

"Studiul nostru a identificat mai multe semne clasice care pot fi observate de medici, asistente medicale si chiar membrii familiei si care pot arata cu certitudine ca pacientul a intrat in ultimele zile ale vietii", a spus dr. David Hui, autorul studiului prezentat luna trecuta. Acesta este profesor asistent in departamentul de ingrijiri paliative si medicina de reabilitare de la Universitatea din Texas, Anderson Cancer Center din Houston.

El a mai spus ca "noi credem ca aceste semne se pot aplica atat in caz de cancer cat si la pacientii diagnosticati cu alte boli, deoarece aceste semne apar ca parte a procesului natural al mortii".

Semnele mortii iminente
Pentru a compila lista lor, cercetatorii au monitorizat schimbarile fizice care au avut loc chiar inainte de deces in randul a peste 350 de pacienti cu cancer in stadiu avansat. Ei au fost tratati in doua centre de cancer: unul in SUA, celalalt in Brazilia, toti fiind internati in sectii de ingrijiri paliative.

Modificarile fizice constate s-au observat de doua ori pe zi, potrivit studiului. In timpul studiului, mai mult de jumatate (57%) dintre pacienti au murit. Si, in final, autorii au stabilit opt indicatori care pareau sa prezica cu cea mai mare acuratete moartea iminenta.
Cercetatorii au inclus:
- incapacitatea de a inchide pleoapele;
- diminuarea capacitatii de a reactiona la stimularea vizuala;
- capacitatea redusa de a reactiona la sunete si cuvinte;
- moleseala faciala;
- pupile non-reactive;
- hiperextensia gatului;
- voce grohaita;
- sangerare in tractul digestiv superior.

Exceptii
"Este important de subliniat faptul ca doar o mica parte dintre pacienti pot avea toate aceste semne inainte de moarte", a spus dr. Hui, "desi majoritatea ar avea cel putin unul dintre semnele in ultimele trei zile de viata. Prezenta acestor semne sugereaza ca moartea va avea loc in urmatoarele trei zile. Cu toate acestea, absenta acestor semne nu sugereaza ca moartea nu va avea loc".

Unele semne par sa fie mai frecvente decat altele, unele au aparut doar la 5% dintre pacienti, in timp ce altele au fost observate la aproape 80% dintre bolnavi, in ultimele trei zile de viata, potrivit studiului.

Dr. Hui, de asemenea, a avertizat ca vor exista intotdeauna exceptii de la regula, iar lista conturata de echipa sa nu poate acoperi toate situatiile. Exceptiile, a spus el, ar include cazurile de moarte subita sau cele in care pacientii sunt internati la terapie intensiva unde sunt ventilati mecanic.

Mai multe articole despre:
moarte cancer semne faza terminala