MENIU

Aceste flori galbene ale primăverii au efecte uimitoare asupra sănătăţii!

Este cunoscut faptul că Mama Natură are în tolba ei o mulţime de remedii pentru diferite afecţiuni. Unul dintre acestea este podbalul, o plantă cu flori galbene, pe care cu siguranţă ai văzut-o în zonele necultivate. Este bine să ştii că infuzia obţinută din ea se poate folosi atât intern, cât şi extern, dar şi că ea are atât beneficii, cât şi contraindicaţii. Aşadar, află şi tu, în cele ce urmează, totul despre ceaiul de podbal!

Podbalul, cunoscut şi sub denumirea de Tussilago farfara, este o plantă cu o înălţime de până la 30 de centimetri, a cărei tulpină este acoperită de perisori deşi. La baza acesteia se află câteva frunze de formă rotundă, care cresc după ofilirea florilor. Ele sunt galbene şi, la prima vedere, seamănă cu cele de păpădie.

Dacă vrei să culegi podbal, trebuie să te duci în zonele deluroase, unde solul este erodat şi umed.

Ce trebuie să ştii despre ceaiul de podbal

Ceaiul de podbal este recunoscut pentru minunile pe care le face în cazul tusei şi al altor afecţiuni ale sistemului respirator, cum ar fi astmul şi chiar şi silicoza. De aceea planta a fost denumită Tussilago farfara.

Dacă vrei să beneficiezi de proprietăţile podbalului, trebuie să foloseşti numai frunzele plantei, care conţin diverse substanţe cum ar fi taninii, tusilagina, care este o substanţă amra, şi fitosterolii.

Fereşte-te să consumi florile de podbal, întrucât acestea sunt toxice, din cauza conţinutului mare de alcaloizi, ce pot afecta funcţia hepatică.

Pe lângă beneficiile ceaiului de podbal în ceea ce priveşte sistemul respirator, trebuie să ştii că această plantă mai tratează şi hipertensiunea, el având acţiune diuretică, ulcerul, sindromul colonului iritabil, dispepsiile şi afecţiunile biliare. În plus, sucul obţinut din frunzele proaspete poate fi folosit în cazul în care ai o plagă sau când suferi de acnee ori de furunculoză.

Pentru a prepară infuzia de podbal, ai nevoie de 250 de mililitri de apă clocotită şi de 30-40 de grame de frunze uscate provenite de la această plantă. Acoperă amestecul obţinut timp de 15 minute, apoi strecoară-l şi bea-l. Pentru că ceaiul de podbal să aibă efectul scontat, trebuie să consumi două sau trei căni pe zi. Dacă nu suporţi gustul amar al plantei, poţi adaugă o linguriţă sau două de miere.

Atenţie! Acest ceai este contraindicat în cazul femeilor însărcinate!