MENIU

Aceste documente nu vor mai fi necesare pentru pensionare. De când este valabilă reglementarea?

Oficialii de la instituțiile de resort dau asigurări că datele există deja în sistem

Noua lege a pensiilor aduce și o simplificare a procesului de recalculare. Mulți pensionari nu vor mia fi nevoiți să depună documente suplimentare, prin care să justifice anumite venituri nepermanente, precum sporuri sau bonificații. Ministrul Muncii a precizat că aceste date relevante vor fi valorificate după 1 ianuarie 2025, atunci când va începe noua etapă de recalculare.

„Dacă pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu este nevoie să aducă niciun document. Spun asta pentru că aflu că încă mai există pensionari care se interesează de aceste documente”, a afirmat ministra Muncii la un post TV.

În schimb, cei care au lucrat înainte de 2001 vor trebui să obțină adeverințe de la angajatorii de atunci, care au obligația să le elibereze în termen de 60 de zile de la solicitare. În cazul în care angajatorii nu respectă această obligație, pensionarii se pot adresa inspectoratului de muncă pentru a rezolva situația.

O altă schimbare importantă este recunoașterea veniturilor nepermanente, precum bonusuri sau sporuri, care vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. „Legea 360 recunoaște veniturile nepermanente pentru a fi luate în calcul la pensie”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu, evidențiind astfel un alt aspect care aduce echitate în sistemul de pensii.