MENIU

Acesta este cel mai vechi leac de pe planetă. Vindecă mii de boli! Cum acţionează

Acesta este cel mai vechi leac de pe planetă. Vindecă mii de boli! Cum acţionează

Arborele Ginkgo biloba este cea mai batrana specie de arbore pe care o cunoaste omenirea. A ramas ultimul supravietuitor al familiei din care face parte.

Acest copac care s-a dovedit atat de rezistent si care poate trai cu miile de ani este si o planta medicinala cu proprietati deosebite. Nu degeaba i se mai spune si „arborele vietii“, frunzele lui ofera o colectie impresionanta de substante utile sanatatii. Preparatele din Gingko asigura viata lunga si sanatoasa, protejeaza sistemul circulator si creierul, contribuie la buna functionare a plamanilor si ficatului si confera un super tonus general, fizic si psihic.

Numeroase studii au demonstrat ca Gingko este cel mai bun prieten al vaselor de sange periferice si cel mai mare dusman al cheagurilor de sange. Specialistii cred ca nu s-au descoperit inca toate efectele terapeutice ale arborelui, altii considera ca proprietatile cunoscute sunt mult exagerate. Oricum ar fi, protectia asupra sanatatii pe care ne-o daruieste Gingko Biloba e pe masura impresionantei sale capacitati de a infrunta schimbarile climei, bolile si poluarea timp de milioane de ani.

Recunoastem usor un arbore Gingko dupa frunzele in forma de evantai, triunghiulare, bilobate. Sunt verde-intens si au petioluri lungi si elastice. Toamna, toate frunzele arborelui devin aurii si pot cadea pe pamant intr-o singura zi, ba chiar in cateva ore. Aceste frunze sunt considerate ornamentale, insa sunt folosite si ca hrana si medicament de peste 4.000 de ani, fiind apreciate ca remediu important in medicina traditionala chineza. Astazi, in intreaga lume, e unul din cele mai prescrise medicamente.

Medicii naturisti chinezi folosesc aceasta planta si astazi pentru a trata afectiuni ale creierului, bronsita sau astmul, iar semintele sunt remediu in Orientul indepartat in tratamentul a numeroase afectiuni, intre care si in boala canceroasa. Principalele proprietati terapeutice ale frunzelor de Ginkgo, cunoscute inca din vremea asiaticilor antici sunt expectorante, tuberculostatice, antiasmatice, antibronsitice, sedative, digestive si vermifuge.

S-au observat si efecte antioxidante la nivelul creierului, vasodilatatoare la nivelul arterelor, venelor si capilarelor, antiinflamatoare, antispastice, antialergice, antidepresive sau antifungice. Frunzele contin substante flavonice, calciu, fier, vitamina C, iar fructele au acid Ginkgolic si fenolii bilobol si Ginkgol. in principal, planta actioneaza asupra microcirculatiei, circulatiei periferice si a celei venoase.

Extractul din frunze proaspete are actiune vasodilatatoare si proprietati de stimulare a circulatiei, mai ales la nivelul arterelor mici si medii, din zonele mai profunde. Sub influenta preparatelor din aceste frunze, viteza de circulatie in zona capilara si in portiunile terminale ale capilarelor creste. Cercetarile arata ca influenteaza favorabil: simptomatologia psihica, memoria, rezistenta la efort si la oboseala, mareste vitalitatea pe multiple planuri.

Mai este utilizat in insuficienta circulatorie cerebrala, sechele dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene, tulburari vasculare periferice, afectiuni neuro-senzoriale de origine circulatorie. Extractul actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati, si are un rol de protejare impotriva radicalilor liberi, care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor, scrie efemeride.ro.