Această iluzie optică e atât de puternică, încât ți-e greu să înțelegi cum funcționează
Uneori, creierul nostru poate percepe anumite imagini în mod greșit, adică ceea ce vedem nu reflectă neapărat realitatea. Cele mai populare astfel de imagini sunt iluziile optice, care îi pot păcăli chiar şi pe cei mai vigilenţi dintre noi. Iată un exemplu concret.
Imaginea de mai jos reprezintă o iluzie optică ce se va juca nemilos cu mintea ta. La prima vedere par a fi mai multe culori combinate și destul de palide, însă dacă privești atent în centrul ei timp de 20 de secunde, vei observa că încet-încet, culorile vor dispărea și nu vei mai vedea decât alb.
Este important să-ți lași ochii să se relaxeze și să nu îi muți în altă parte a imaginii, deoarece în momentul în care ți-ai pierdut concentrarea culorile vor reveni imediat.
Probabil te întrebi cum este posibil ca ochii tăi să vadă culorile albe. Ei bine, este vorba despre efectul Troxler care a fost definit de către fizicianul suedez Ignaz Paul Vital Troxler. Mai exact, acest efect dezvăluie cum te poate induce în eroare uneori creierul tău.
Ce este efectul Troxler
Troxler a observat acum 200 de ani că anumite obiecte și culori încep să dispară din câmpul lui vizual. Astfel, a emis o ipoteză care spune că „atunci când ochii unei persoane rămân concentrați pe un stimul neschimbabil pentru o perioadă lungă de timp, detaliile viziunii periferice a acesteia încep să dispară".
În cazul detaliilor încețoșate și cu contrast mic (precum în imaginea cu culori pastelate), procesul de dispariție este chiar mai rapid. Acest lucru se întâmplă datorită capacității creierului uman de a se adapta rapid la stimuli noi, conform oamenilor de știință.
Ca să înțelegi mai bine, gândește-te de exemplu la următoarea situație - în momentul în care îți pui pantalonii pe tine, simți materialul pe piele. Însă, după câteva secunde senzația dispare pentru că nu mai ești conștient de ea. Asta pentru că neuronii tăi s-au adaptat unui stimul neschimbabil, așa că au ajuns să îl pună în categoria informațiilor neimportante. Exact la fel se întâmplă și în cazul iluziei de mai sus.