MENIU

Această gheață creată în laborator e mai fierbinte decât îți imaginezi. Cum e posibil?

Oamenii de știință au realizat ceva ce nu se credea posibil: au realizat o gheață superionică, adică apă înghețată ce rămâne solidă și la mii de grade Celsius și este aproape la fel de fierbite ca Soarele.

Ei au reușit asta cu ajutorul unuia dintre cele mai puternice lasere de pe planetă. Pare imposibil, dar gheața poate rămâne solidă la temperaturi foarte mari mulțumită presiunii uriașe. Această descoperire dezvăluie mai multe despre structura interioară a planetelor uriașe de gheață, precum Uranus și Neptun.

Oamenii de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory sunt responsabili de această reușită și au creat așa numita Gheață VII. Această gheață este cristalizată la o presiune de 30.000 de ori mai mare decât cea a Pământului. Oamenii de știință au supus apoi gheața razelor laser.

Rezultatul este o gheață superionică, pe care au botezat-o Gheață VIII. Această gheață rămâne solidă chiar și la temperaturi între 1.650 și 2.760 de grade Celsius – drept referință, temperatura suprafeței Soarelui este de aproximativ 5.505 grade Celsius.

Cum s-a ajuns la așa creație

În mod normal, pe Pământ, punctele de îngheț și de fierbere ale apei sunt o, respectiv 100 de grade Celsius. Totuși, asta se poate schimba atunci când apar presiunile mari, de aceea apa fierbe la mai puțin de 100 de grade Celsius la altitudini mari.

În schimb, în spațiu apa nu poate exista în stare lichidă, din cauza temperaturii. Apa fierbe și se transformă în vapori la -270 de grade Celsius (temperatura medie a Universiului), ca apoi să se transforme în cristale de gheață.

Descoperirea ar putea oferi un indiciu cu privire la planetele de gheață precum Uranus sau Neptun. Este foarte probabil ca mantaua acestor planete să fie solidă, precum a Pământului, doar că în loc de rocă fierbinte să fie gheață fierbinte. 

Sursa

Mai multe articole despre:
Soare gheaţă laborator ştiinţă