MENIU

Această boală afectează una din două femei din România. Din păcate, nu este tratată corect

Această boală afectează una din două femei din România. Din păcate, nu este tratată corect

O femeie din două este astăzi diagnosticată cu fibrom. Boală care afecta în trecut femeile între 35 şi 50 de ani apare astăzi la vârste tot mai mici. Între cauze: stresul, dereglajele hormonale şi ceea ce mâncăm zilnic. Deşi în întreagă lume doar 20% dintre femei recurg la histerectomie, 20% la miomectomie (scoaterea ţesutului afectat), iar 60% la embolizare (tehnică prin care se blochează vasele de sânge care alimentează fibroamele uterine), la noi în ţară marea majoritate a doctorilor recomandă pacientelor histerectomia. Medicul radiolog Rareş Nechifor, care a reuşit să vindece peste 7.500 de femei prin embolizare, crede că ''scoaterea uterului nu reprezintă o soluţie, ci un eşec terapeutic''.

"Cele mai importante complicaţii ale fibromului uterin sunt cele date de sângerare. Dacă avem fibroame spre cavitatea uterină, care produc un ciclu menstrual abundent, hemoragic, se poate pierde mult sânge. Pacientele ajung să fie anemice, să aibă valori foarte mici ale hemoglobinei, care impun transfuzia şi, uneori, intervenţii de urgenţă pentru a controla hemoragia. De asemenea, dacă fibromul creşte mult, este voluminos şi comprimă organele vecine, pot să apară probleme începând de la: urinat frecvent, o suferinţă a rinichilor, dilataţia cailor urinare, compresia pe venele din pelvis, ceea ce poate produce o tromboflebită.

Infertilitatea este o altă complicaţie a fibromului, care poate deforma cavitatea uterină şi nu permite pacientelor să rămână însărcinate. În astfel de cazuri, scoaterea uterului nu este însă o soluţie'', spune, pentru Gândul, medicul Rareş Nechifor.

"Din păcate, foarte multe paciente cu fibrom uterin primesc indicaţia de a face histerectomie totală, inclusiv cu scoaterea ovarelor, în ideea că scoţându-le, eliminăm riscul de cancer ovarian. Este o intervenţie fără o justificare ştiinţifică. De fapt, se induce o menopauza chirurgicală mult mai agresivă decât cea naturală, iar speranţa de viaţă a pacientelor care au făcut ovarectomie scade. Odată cu instalarea menopauzei precoce, creşte riscul infarctului, accidentului vascular cerebral, hipertensiunii, osteoporozei.

Dacă într-adevăr este necesară histerectomia, ovarele trebuie păstrate. Singură indicaţie pentru scoaterea ovarelor ar fi prezenţa unor chisturi cu aspect suspect, cu markeri tumorali ce sugerează un posibil cancer ovarian. Ovarele au un rol hormonal foarte important şi trebuie salvate", mai spune medicul, potrivit sursei citate.

 

Mai multe articole despre:
sănătate tratament femei fibrom