MENIU

Accidentul de la mina Rovinari. ITM a închis zona afectată de alunecarea de teren

Utilajele de la Rovinari s-au prăbușit în urma alunecării de teren. Foto/Arhivă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a hotărât să închidă zona alunecării de teren din mina de la Rovinari, unde mai multe utilaje s-au prăbușit.

"Ca urmare a verificărilor efectuate cu ocazia cercetării incidentului periculos produs în data de 02 august, în jurul orelor 21,30, la Sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, soldat cu avarierea mai multor echipamente de muncă în urma unei alunecări de teren, inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au sistat, ieri, în data de 6 august, activitatea de funcţionare în zona cuprinsă şi afectată de alunecarea de teren din cadrul acestui sector", a anunţat ITM Gorj.

Marţi, IPJ Gorj a transmis că a fost întocmit dosar penal şi se fac cercetări pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă în urma incidentului de la Pinoasa.

Vineri seara, în jurul orei 21,30, în sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a avut loc o alunecare de teren. Propagarea a început din frontul neexcavat vestic şi s-a amplificat pe parcursul nopţii, antrenând blocuri mari de rocă care au afectat treptele de lucru şi au ajuns până la platforma de staţionare şi vehiculare a utilajelor de pe vatra carierei, a explicat, sâmbătă, Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

Accident TERIBIL la CE Oltenia. Un mal de pâmânt s-a surpat peste utilaje, muncitorIi au scăpat ca prin minune. UPDATE - Reacția conducerii - GALERIE FOTO



Incidentul a dus la avarierea şi răsturnarea a două utilaje de mari dimensiuni şi la afectarea mecanismului de marş la alte două utilaje. De la apariţia fenomenului de alunecare, echipele CEO au efectuat manevre de retragere a utilajelor din direcţia alunecării şi au asigurat retragerea personalului, garantând supravegherea continuă a zonei afectate.

Conform informaţiilor preliminare, cauza principală a acestui incident este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului şi au favorizat alunecarea de teren.

Accidentul de la cariera Rovinari. Sebastian Burduja: „Prioritatea ZERO e siguranța angajaților”



Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de CEO, utilajele avariate erau staţionate de aproximativ două săptămâni. Excavatorul 09 era oricum oprit, iar excavatorul 011 urma să fie oprit la sfârşitul lunii august. Activitatea de exploatare a încetat imediat pentru a asigura siguranţa personalului şi a echipamentelor, a mai arătat Ministerul Economiei.

Mai multe articole despre:
accident rovinari mina rovinari