Accident Vascular Cerebral. Cum te recuperezi după un AVC. Ce simptome post-AVC poți avea
Un pacient poate începe tratamentul recuperator în ambulator sau la domiciliu. Există centre speciale de recuperare după accidentul vascular cerebral (AVC). Programele recuperatorii pot fi inițiate în centre speciale, iar un astfel de program recuperator intensiv, coordonat medical, poate dura în jur de 2-3 săptămâni.
Treptat, se recuperereaza marea majoritatea a funcțiilor afectate după aacidentul vascular cerebral. Unele dizabilități sunt recuperate mai rapid, însă altele după mai mulți ani, lucru care depinde de mai mulți factori (de vârsta pacientului, de bolile asociate, de tratamentul concomitent al acestuia).
Recuperarea funcțiilor pierdute depinde, însă, și de extinderea țesutului cerebral afectat în urma accidentului vascular cerebral. Creierul uman are o capacitate mare de refacere, iar zonele din creier neafectate de accidentul vascular cerebral pot prelua funcția țesutului cerebral afectat.
Programul de reabilitare după un accident vascular cerebral implică mai multe specialități și pentru succesul terapeutic al pacientului este necesar lucrul în echipă, multidisciplinar. Logopedul ajută pacientul să își însușească noi metode de comunicare, verbală și non-verbală. Se ocupă de problemele de vorbire, ajută pacientul să învețe să scrie și să citească. Asistentul social ajută pacientul să se reintegreze social, să își găsească o ocupație sau o nouă slujbă adaptată capacităților acestuia. Fiziokinetoterapeutul este specialistul care evaluează și tratează afecțiunile legate de mișcare, coordonare și echilibru. Specialistul în terapia ocupațională este cel care ajută pacientul să își recapete capacitățile esențiale supraviețuirii independente: mâncatul, scrisul, cititul, îmbrăcatul etc. Psihiatrul este esențial pentru recuperarea emoțională a pacientului care a supraviețuit accidentului vascular cerebral și se confruntă cu depresia.
Din această echipă mai pot face parte nutriționistul, ortopedul, specialistul în terapia ocupațională etc.
Reabilitarea poate fi una anevoiasă și este necesară, pe tot parcursul ei, susținerea și sprijinul moral din partea apropiaților pacientului. Consilierea psihologică este la fel de importantă că și reabilitarea fizică pentru recuperarea emoțională a pacienților care au suferit un AVC.
Ce simptome post-AVC pot să apară
Unele dintre simptomele post-accident vascular cerebral pe care le poți experimenta sunt:
Paralizie. Una sau mai multe părți ale corpului ar putea rămâne paralizate după un accident vascular cerebral.
Slăbiciune. Este posibil să simți o stare de slăbiciune în tot corpul.
Coordonare diminuată. Este posibil să ai dificultăți în coordonarea mișcărilor, ceea ce te face să te simți lent sau stângaci.
Nereguli musculare. Mușchii tăi pot fi strânși și pot înțepeni până la punctul în care utilizarea lor devine dificilă. Sau invers, ar putea fi anormal de relaxați și moi.
Echilibru. S-ar putea să fie dificil să te echilibrezi și te poți simți deseori instabil sau amețit.
Inflamație. Dacă mobilitatea picioarelor sau picioarelor tale este pierdută, lichidul se poate acumula adesea la nivelul membrelor, unde mișcarea este compromisă.
Simțuri alterate sau senzații ciudate în corp. În mod obișnuit, oamenii își pierd senzațiile, au senzații mai intense sau încep să simtă ace pe o parte a corpului.
Oboseală. S-ar putea să descoperi că te simți obosit după sarcini care înainte nu erau o problemă pentru tine, cum ar fi mersul pe distanțe scurte. Mișcările simple pot deveni sarcini complexe și greu de îndeplinit.
Durere. O durere la șold, picior sau pe o parte a corpului este destul de întâlnită.
Ce presupune reabilitarea după accidentul vascular cerebral?
Există multe abordări pentru reabilitarea după un accident vascular cerebral. Planul tău de reabilitare va depinde de partea corpului sau de tipul de abilitate afectată de accidentul vascular cerebral.
Activitățile fizice pot include:
Exerciții de motricitate. Aceste exerciții te pot ajuta să îți îmbunătățești forța musculară și coordonarea. Este posibil să ai nevoie de terapie pentru a-ți recăpăta deglutiția.
Activități de mobilitate. S-ar putea să înveți să folosești obiecte de mobilitate, cum ar fi un premergător, bastoane, scaun cu rotile sau orteze de glezne. Orteza de gleznă îți poate stabiliza și întări glezna pentru a te ajuta să susții greutatea corpului în timp ce reînveți să mergi.
Terapia indusă de constrângeri. Un membru neafectat este reținut în timp ce exersezi mutarea membrului afectat pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției acestuia. Această terapie este uneori numită terapie cu utilizare forțată.
Terapia cu gama de mișcare. Anumite exerciții și tratamente pot ușura tensiunea musculară (spasticitatea) și te pot ajuta să îți recapeți mișcările.
Exercitii de mobilitate pentru recuperarea dupa un accident vascular cerebral
Activitățile fizice asistate de tehnologie pot include:
Stimulare electrică funcțională. Electricitatea este aplicată mușchilor slăbiți, determinându-i să se contracte. Stimularea electrică poate ajuta la reeducarea mușchilor.
Tehnologia robotică. Dispozitivele robotizate pot ajuta membrele afectate să efectueze mișcări repetitive, ajutând membrele să-și recapete puterea și funcționarea.
Tehnologia wireless. Un monitor de activitate te poate ajuta să crești activitatea post-accident vascular cerebral.
Realitate virtuală. Utilizarea jocurilor video și a altor terapii bazate pe computer implică interacțiunea cu un mediu simulat, în timp real.
Activitățile cognitive și emoționale pot include:
Terapie pentru tulburări cognitive. Terapia ocupațională și logopedia te pot ajuta cu abilitățile cognitive pierdute, cum ar fi memoria, procesarea, rezolvarea problemelor, abilitățile sociale, judecata și conștientizarea siguranței.
Terapie pentru tulburările de comunicare. Terapia logopedică te poate ajuta să îți recâștigi abilitățile pierdute în vorbire, ascultare, scris și înțelegere.
Evaluare si tratament psihologic. Adaptarea ta emoțională ar putea fi testată. De asemenea, este posibil să ai nevoie de consiliere sau să participi la un grup de sprijin.
Medicamente. Medicul îți poate recomanda un antidepresiv sau un medicament care afectează vigilența, agitația sau mișcarea.
Terapiile experimentale includ:
Stimulare neinvazivă a creierului. Tehnici precum stimularea magnetică transcraniană au fost folosite cu oarecare succes într-un cadru de cercetare pentru a ajuta la îmbunătățirea unei varietăți de abilități motorii.
Terapiile biologice, cum ar fi celulele stem, sunt investigate, dar ar trebui folosite doar ca parte a unui studiu clinic.
Medicină alternativă. Sunt în curs de evaluare tratamente precum masaj, terapie pe bază de plante, acupunctură și oxigenoterapie
La ce să te aștepți în perioada de recuperare
Reabilitarea este o parte importantă a recuperării după un accident vascular cerebral. Tocmai de aceea este important să știi (mai ales dacă cineva apropiat ție, o persoană dragă, a avut un AVC) ce etape sunt implicate în recuperarea pacientului cu AVC.
Leziunea de la creier cauzată de un accident vascular cerebral poate duce la probleme pe termen lung și la probleme de diferite tipuri. Deși unii pacienți se pot recupera relativ rapid, mulți oameni care au trecut printr-un AVC au nevoie de sprijin pe termen lung, de specialiști, pentru a-i ajută să își redobândească, pe cât posibil, independența.
Procesul de recuperare depinde de simptomele pacienților și de severitatea accidentului vascular cerebral. De cele mai multe ori, recuperarea începe în spital și continuă acasă sau la un centru local, în comunitate, o dată ce pacientul se simte suficient de bine pentru a părăsi spitalul.
O echipă de specialiști este la dispoziția pacientului, pentru a-l ajuta în cele ce urmează cu recuperarea sa, iar printre aceștia se numără psihoterapeuți, psihologi, terapeuți ocupaționali, logopezi și specialiști în recăpătarea limbajului și abilităților de comunicare, medici nutriționiști și asistente medicale specializate, precum și medici specialiști.
Impactul psihologic
Două dintre cele mai frecvent întâlnite probleme psihologice care pot afecta pacientul după un accident vascular cerebral sunt:
Depresia - mulți oameni se confruntă cu accese sau episoade intense de plâns și se simt neajutorați, iar de multe ori se retrag din activitățile sociale;
Anxietatea - caz în care oamenii se confruntă cu sentimente generale de frică și de anxietate, uneori scoase în evidență de episoade de frică intensă și necontrolată (atacuri de anxietate).
Totodată, în această perioada, sunt întâlnite și sentimentele de furie, de frustrare și de dezorientare ori confuzie.
Impactul cognitiv
Cogniția este un termen folosit de oamenii de știință, pentru a se referi la multe procese și funcții pe care creierul nostru le folosește pentru a procesa informațiile. Una sau mai multe funcții cognitive pot fi întrerupte sau afectate de un accident vascular cerebral, inclusiv:
comunicarea - atât verbală, cât și scrisă;
percepția spațiului înconjurător - când conștientizezi în mod natural locul în care corpul tău este în relație cu mediul tău imediat;
memoria;
concentrarea;
funcția executivă - capacitatea de a planifică, de a rezolva probleme și de a raționa în legătură cu situațiile;
practică sau rutină - capacitatea de a efectua activități fizice care necesită iscusință sau o experiență, cum ar fi să te îmbraci sau să îți prepari o cană cu ceai.
Ca parte din tratamentul tău, fiecare dintre funcțiile tale cognitive va fi evaluată, iar apoi un plan de tratament și de recuperare va fi creat de specialiști.
Ce factori afectează rezultatul reabilitării după AVC
Recuperarea după accidentul vascular cerebral variază de la persoană la persoană. Este greu de prezis câte abilități îți poți recupera și cât de curând. În general, reabilitarea cu succes a AVC depinde de:
Factori fizici, inclusiv severitatea accidentului vascular cerebral, atât în ceea ce privește efectele cognitive, cât și fizice
Factori emoționali, cum ar fi motivația și starea ta de spirit și capacitatea de a continua activitățile de reabilitare în afara sesiunilor de terapie
Factori sociali, cum ar fi sprijinul prietenilor și familiei
Factori terapeutici, inclusiv începerea timpurie a reabilitării și abilitățile echipei de reabilitare după AVC
Rata de recuperare este, în general, cea mai mare în săptămânile și lunile de imediat după un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, există dovezi că performanța se poate îmbunătăți chiar și la 12 până la 18 luni după un accident vascular cerebral.
Reabilitarea după accidentul vascular cerebral necesită timp
Recuperarea după un accident vascular cerebral poate fi o experiență lungă și frustrantă. Este normal să întâmpini dificultăți pe parcurs. Dedicarea și disponibilitatea de a lucra pentru îmbunătățire te vor ajuta să obții cele mai multe beneficii !