Accident feroviar Grecia: Şeful de gară din orașul Larisa, inculpat şi plasat în arest preventiv! Angajații căilor ferate nu renunță la grevă: presiuni uriașe
Şeful de gară din oraşul Larisa din Grecia a rămas în arest după catastrofa feroviară de săptămâna trecută, în care au murit cel puţin 57 de peroane și alte aproximativ 100 de oameni au fost răniți. În tot acest timp, angajaţii căilor ferate îşi continuă greva începută în urmă cu cinci zile. Vorbim, practic, despre cel mai grav accident feroviar din istoria Greciei.
În vârstă de 59 de ani, șeful de gară din Larisa a fost inculpat pentru presupusa responsabilitate în moartea unui număr mare de persoane şi a fost plasat în arest preventiv, decizia venind la doar câteva zile după catastrofa feroviară soldată cu cel puțin 57 de decese, relatează AFP.
Potrivit avocatului său, șeful de gară din orașul greces Larisa a fost audiat, duminică, de anchetatori timp de peste şapte ore. Dacă va fi găsit vinovat de ucidere din culpă, bărbatul riscă până la zece ani de închisoare.
Şeful de gară a recunoscut că a schimbat greşit un macaz, ceea ce a dus la coliziunea între un tren de pasageri şi un tren de marfă, în noaptea de 28 februarie spre 1 martie, în apropiere de Larisa, a declarat avocatul său pentru postul public elen de televiziune ERT.
Pe de altă parte, angajaţii căilor ferate elene se află luni în grevă pentru a cincea zi consecutiv, pentru a protesta împotriva situaţiei reţelei de căi ferate din ţară. Sindicatele spun că standardele de siguranţă s-au înrăutăţit odată cu trecerea anilor şi că sistemul feroviar are nevoie urgentă de modernizări şi investiţii publice.
Aproximativ 7.500 de persoane şi-au strigat duminică furia în faţa Parlamentului din Atena, după catastrofa feroviară din Grecia soldată cu 57 de morţi şi care este pusă pe seama unei erori umane, dar şi a neglijenţelor pe calea ferată elenă.
Premierul elen le-a cerut iertare familiilor victimelor, într-un mesaj postat pe Facebook. Acesta a spus că în Grecia anului 2023 nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni.
Oficialul de la Atena a precizat, în context, că va solicita imediat Comisiei Europene și țărilor prietene ajutor pentru a putea obține trenuri moderne.
Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate.
Trei zile de doliu naţional au fost declarate în întreaga ţară în urma incidentului, în care un tren de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, provocând incendierea vagoanelor din faţă. Vagoanele din faţă ale trenului de pasageri au fost în mare parte distruse.
La 28 februarie, un tren de pasageri care mergea la Salonic s-a ciocnit cu un tren de marfă care venea în afara oraşului Tempe. În urma coliziunii au murit 57 de persoane. Printre cei decedaţi se numără şi un român.