ACCIDENT AVIATIC: Epava avionului, depozitată în comuna Horea, este transportată la Bucureşti
ACCIDENT AVIATIC. Epava avionului prăbuşit în Apuseni, depozitată în noaptea de miercuri spre joi în târgul de animale din comuna Horea (Alba), a fost preluată joi şi este transportată la Bucureşti, unde va fi depozitată la CIAS pentru a putea fi analizată de către experţii în aeronautică.
ACCIDENT AVIATIC. Potrivit unor surse apropiate anchetei, epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni a fost încărcată, joi, într-un trailer, iar autovehiculul a plecat spre Bucureşti.
Potrivit surselor citate, la ora transmiterii acestei ştiri, trailerul se află pe drumul dintre Horea şi Bucureşti, unde epava urmează să fie depozitată într-un spaţiu al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), astfel încât să poată fi analizată de către experţii în aeronautică.
Secretarul comunei Horea, judeţul Alba, Corneliu Olar, declara, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că epava avionului care s-a prăbuşit, luni, în Apuseni, a fost tăiată şi încărcată în mai multe tractoare, la operaţiune participând reprezentanţii primăriei şi localnici.
ACCIDENT AVIATIC. Olar afirma că resturile avionului au fost încărcate în tractoare şi urma să fie coborâte de la locul producerii accidentului până în centrul comunei Horea, pe un traseu dificil de aproximativ 10 - 12 kilometri. Pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni a fost păzită de jandarmi, iar miercuri au început procedurile de extragere a epavei aeronavei.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
ACCIDENT AVIATIC. Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, marţi seară, că în urma anchetei desfăşurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, iar epava va fi păzită până când va putea fi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.
Întrebat dacă printre probele ridicate se află şi cutia neagră, procurorul a răspuns că acest avion nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de către anchetatori.
"Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcţionat şi pentru a-şi face un punct de vedere experţii în domeniu. Se va emite un raport de către inspecţia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorităţii Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet şi apoi procurorul va putea să administreze probaţiunea şi să soluţioneze dosarul", afirma Lazăr.
ACCIDENT AVIATIC. Întrebat de ce va dura câteva luni ancheta, Lazăr răspundea că aşa se procedează în cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.
De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia a anunţat, miercuri, într-un comunicat, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic de luni, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.