MENIU

Aberație constituțională: România are două salarii minime

Aberație constituțională: România are două salarii minime

În România există două salarii minime pe economie. Unul, mai mare, pentru angajații din construcții, iar celălalt, mai mic, pentru restul salariaților. 

Cele mai multe contracte de muncă plătite astfel sunt în domeniile de activitate comerț, repararea autovehiculelor, transport și construcții.

În prezent au salarii minime de 3.000 de lei cei care lucrează în agricultură și industrie alimentară și cu 3.300 de lei sau 4.000 de lei cei care activează în domeniul construcțiilor.

În 2022, salariul minim brut pe ţară în România a fost de 2.550 de lei,ceea ce a însemnat un salariu net de 1.524 de lei pentru angajaţi. În sectorul construcţiilor şi în industria alimentară/agricultură, salariul minim brut a fost de 3.000 de lei, oferind un salariu net de 2.362 de lei, datorită unor facilităţi fiscale.

Panică la Centrul de calcul din Târgu Jiu, după un incendiu produs la un tablou electric - 20 de persoane s-au autoevacuat

În 2023, salariul minim brut a crescut de două ori: la 3.000 de lei începând cu 1 ianuarie şi apoi la 3.300 de lei începând cu 1 octombrie. Fără adaosuri sau sporuri, acest lucru înseamnă că angajaţii vor primi un salariu net de 2.079 de lei din această lună, în comparaţie cu 1.898 de lei cât primeau înainte.

Ministerul Muncii a transmis că măsura adoptată nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară şi că se vor aplica prevederile legale actuale pentru aceste categorii. În consecinţă, aceşti angajaţi vor primi aceleaşi salarii ca înainte, adică 2.362 de lei “în mână” şi 3.000 de lei salariul minim brut. 

Tot de la începutul acestui an, salariul minim brut în construcţii a fost majorat de la 3.000 de lei brut la 4.000 de lei, nivel la care angajatul obţine un salariu de 3.150 de lei net. Şi în sectorul construcţii salariul minim brut va rămâne acelaşi, deocamdată, după ce din calculele Ministerului de Finanţe a rezultat faptul că salariul minim net al angajaţilor din aceste trei industrii ar fi putut scădea prin introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Pentru că, după ce va intra în vigoare reforma fiscală propusă şi asumată de Guvern, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor plăti la rândul lor CASS.

 O polițistă din Arad a fost prinsă beată în timpul serviciului - Ce alcoolemie avea