Aberația oficială care pune în pericol viața copiilor din școli
La doi ani de la tragedia Colectiv cele mai multe școli funcționează fără aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Și, ca să rezolve situația, statul nu vrea să facă ceva concret, ci modifică legea, așa încât unele unități să NU mai aibă nevoie de autorizație
Problema școlilor care nu au aviz ISU a fost rezolvată din pix, ignorând riscurile reale de securitate.
Proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne schimbă categoriile de construcții care au nevoie de aviz ISU. Așa că mii de firme, dar și instituții publice vor scăpa de obligativitatea de-a deține autorizație.
Până acum, un azil de bătrâni de peste 150 de metri pătrați, indiferent de numărul vârstnicilor cazați acolo, avea nevoie de autorizație ISU. Acum, potrivit propunerii legislative, doar dacă are mai mult de 50 de paturi va trebui avizat de ISU.
Iar grădinițele și școlile nu vor mai avea nevoie de autorizație dacă au până în 175 de metri pătrați, și nu 150, cum era până acum. La fel și colegiile, liceele sau universitățile cu o suprafață de sub 600 de metri pătrați.
Astfel, 899 dintr-un total de 2.810 școli nu vor mai trebui să ceară autorizație.
Potrivit reglementărilor, orice şcoală trebuie să aibă cel puțin două ieşiri diametral opuse. La fiecare etaj trebuie să existe minimum doi hidranți montaţi față în față pentru ca jeturile de apă să se întrepătrundă. În plus, ar trebui să existe câte un stingător la fiecare 300 de mp, dar şi detectoare de fum.
La începutul anului școlar doar 1.300 de unități de învățământ au cerut emiterea de autorizații.