"Da, va fi nevoie, după toate probabilităţile, de o a treia doză, nu pentru toată lumea imediat, dar în orice caz pentru cei mai în vârstă şi cei mai vulnerabili, în acest stadiu, dar învăţăm cu fiecare etapă", a afirmat Macron, într-o înregistrare video realizată de la reşedinţa de vară a şefilor de stat francezi, aflată la Fort Brégançon (sudul Franței).
Președintele francez anunţase deja pe 12 iulie o campanie de rapel la cele două doze de ser, la începutul anului şcolar, pentru cei mai vulnerabili, măsură adoptată și de alte ţări, cum ar fi Israel.
Potrivit unui anunț făcut zilele trecute de Ministerul Sănătății din Franța, categoriile exacte de persoane cărora li se va propune a treia doză de vaccin anti-Covid de la 1 septembrie vor fi stabilite "săptămâna viitoare". În prezent, a treia doză este recomandată numai persoanelor cu imunitate deficitară, precum şi celor care au primit un transplant.
Ce alte țări iau în calcul vaccinarea cu a treia doză
Franța nu este singura țară care ia în calcul o astfel de măsură. Guvernul german a anunțat recent că lucrează la un proiect de lege prin care persoanele vulnerabile să primească o a treia doză de vaccin împotriva noului coronavirus.
Și în acest caz, măsura ar urma să devină aplicabilă tot în luna septembrie, atunci când persoanele în vârstă şi persoanelor cu sistemul imunitar slăbit ar putea beneficia de o a treia doză din vaccinul anti-Covid.
Conform proiectului de lege, persoanele vaccinate complet cu unul dintre vaccinurile cu vector viral (Oxford/AstraZeneca sau Johnson&Johnson) ar trebui să li se administreze un vaccin ARN mesager.
Vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid este implementată, din 1 iulie, în Turcia. Măsura se aplică în cazul lucrătorilor din domeniul sanitar și persoanele de peste 50 de ani.
Totodată, începând din 1 august, vaccinarea cu a treia doză este posibilă și în Ungaria, cu recomandarea să fi trecut cel puţin patru luni de la a doua doză.
Pe 26 iulie, autoritățile din Danemarca au luat, de asemenea, decizia ca persoanele imunizate cu două vaccinuri diferite anti-COVID-19 să primească o a treia doză după ce campania naţională de vaccinare va fi încheiată. Motivul pentru care s-a ajuns la această concluzie este legat de faptul că mai multe ţări din exteriorul Uniunii Europene şi al zonei Schengen nu recunosc inocularea cu vaccinuri diferite ca o schemă de vaccinare completă la intrarea pe teritoriul lor, fapt ce ar putea provoca probleme de călătorie pentru aproximativ 150.000 de cetăţeni danezi care au fost inoculaţi cu două vaccinuri diferite împotriva COVID-19.