MENIU

A supraviețuit cancerului, dar a avut cea mai lungă infecție cu COVID documentată, de aproximativ 1 an. Ce au DESCOPERIT medicii

Infecție COVID-19

O femeie care a supraviețuit cancerului a avut cea mai lungă infecție cu COVID-19 documentată până în prezent. Femeia în vârstă de 47 de ani nu putea scăpa de tuse și problemele de respirație, fiind o enigmă pentru medicii din SUA. 

Femeia fusese internată cu COVID-19 în primăvara anului 2020, însă pe măsură ce timpul a trecut, aceasta ar fi trebuit să se vindece, relatează revista Science. Cu toate astea, lucrurile nu au stat deloc așa. Din contră, pacienta continua să aibe nevoie de oxigen la domiciliu. „Uneori se simțea mai bine, alteori mai rău”, povestește Veronique Nussenblatt, o specialistă în boli infecțioase de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH).

Testele repetate pentru COVID-19 au ieșit pozitive, astfel încât Nussenblatt și ceilalți medici care monitorizau starea femeii au presupus că ele depistează fragmente virale incapabile de a supraviețui independent, o situație depistată anterior și la alte persoane care trecuseră prin boala cauzată de coronavirus.

Condiția medicală a femeii, ce a durat aproximativ un an, s-a dovedit a fi un caz de studiu unic cu privire la durata posibilă a unei infecții active cu noul coronavirus, dar și asupra modului în care virusul SARS-CoV-2 poate evolua în organismul unei persoane.

Pe lângă simptomele persistente prezentate, pacienta mai avea și o altă "particularitate". Femeia avuse cancer, mai exact un limfom, și fusese tratată cu succes cu un regim agresiv de terapie celulară CAR-T în urmă cu trei ani.

Tratamentul respectiv o lăsase pe pacientă cu un număr aproape neglijabil de celule B, un tip de celule imunitare care produc anticorpi și ajută sistemul imunitar să funcționeze normal.

În luna martie, un test pentru COVID-19 a arătat că încărcătura virală a pacientei, abia depistabilă anterior, crescuse vertiginos. Întrebare care s-a pus a fost dacă femeia se reinfectase sau, de fapt, nu se vindecase niciodată complet de prima infecție.

Medicul care i-a monitorizat starea de sănătate susține că nu s-a gândit la o formă cronică de COVID-19 deoarece pacienta, deși nu se simțea bine, nu era nici în stare gravă. 

„N-am auzit niciodată de un pacient cu un transplant să sufere de gripă timp de un an”, a povestit Nussenblatt, subliniind că este vorba despre "o perioadă foarte lungă”.

Medicii au secvențiat mostre prelevate de la pacientă și au confirmat că virusul a continuat să se multiplice. Mai mult decât atât, specialiștii au comparat secvențierile respective cu cele de la pacientă pe care le-au făcut în urmă cu 10 luni, iar rezultatul a fost de-a dreptul incredibil: era același virus.