A nimerit la SUBSOL și a găsit o avere fabuloasă
Noi locuri si povesti speciale ies la iveala! Chiar daca nu se afla in orasul Iasi, acestea au un trecut fabulos si incarcat de amintiri ale unei lumi demult disparute. Doar o mana de oameni isi mai aduc aminte de "comorile" pe care cladirea Muzeului Vinului si Viei din Harlau le are. Mai mult, universul pe care il scoate in prim-plan aceasta cladire este unul arhaic, incarcat de traditii si legende vechi de sute de ani.
Cladirea situata în orasul Harlau dateaza de la sfârsitul secolului al XVIII-lea si începutul secolului al XIX-lea. Ea a fost proprietatea unui descendent al faimosului Logofat Tautu care a trait în timpul domnitorilor Stefan cel Mare si Bogdan al III-lea cel Orb, scrie Bzi.ro.
De-a lungul anilor, constructia a suferit unele transformari, dar nu majore. Din 1875 si-a schimbat functiunea de resedinta boiereasca si a devenit sediu al Oficiului Postal. In 1983 aici s-au pus bazele unui Muzeu de Istorie si Etnografie. Mai departe, acesta devine din anul 2006 "Muzeul Viei si Vinului din Moldova". El oglindeste prezenta acestei bauturi miraculoase în viata omului de la nastere si pâna la moarte.
"Tot ceea ce s-a strans si este prezentat in acest muzeu are in prim-plan vinul, cat si importanta acestuia in toate etapele vietii omului. De la nastere, tinerete, casatorie si moarte, toate exponatele stranse ne infatiseaza o lume deosebita, un mod de a gandi si un anume tip de mentalitatea a omului. El este unic in toata tara, asta prin felul in care a fost conceput si gandit de muzeografi. Desigur, pentru unii poate fi o atractie obiectele vechi expuse aici, iar pentru altii cufarul, vechi de peste doua secole. Oricum, este foarte important ca el sa fie expus catre public si sa nu ramana un loc inchis si care sa nu fie cunoscut", considera Victor Munteanu, coordonatorul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM).