MENIU

A murit una dintre cele mai longevive românce. Secretul longevităţii? A stat departe de doctori

Una dintre cele mai longevive românce a murit marți, 16 februarie, la Hida, în județul Sălaj. Este vorba despre Ludovica Blaga, cunoscută în sat ca Vica lui Heteș, care ar fi împlinit la 1 mai venerabila vârstă de 103 ani.

Primarul Dorin Petruș povestește că longeviva consăteană s-a stins, încet, pe parcursul ultimelor săptămâni, însă înainte de aceste ultime zile s-a bucurat de o sănătate de fier. De altfel, până la vârsta de 99 de ani, lelea Vica nu văzuse un spital pe dinăuntru, reușind să stea departe de doctori după o viață grea, în care a trecut prin două războaie și prin greutăți nenumărate: la un an și jumătate a rămas orfană de mamă, iar după numai doi ani, tatăl său a fost trimis pe front (în Primul Război Mondial), rămânând singuri acasă șase copii, dintre care cel mai mare era de 12 ani.

Mai târziu, Vica s-a căsătorit și a avut doi copii cu soțul său. Una dintre fiice, ajunsă și ea la o vârstă venerabilă, de 81 de ani, a fost cea care a avut grijă de lelea Vica până un ultima clipă.

Înmormântarea longevivei sălăjence va avea loc joi, 18 februarie, în Hida.

Sursa: Vocea Transilvaniei

Mai multe articole despre:
0 longevitate vica lui hetes longevitate româncă