MENIU

A murit 'Prințul Întunericului', generalul care a refuzat să asculte de NATO și să declanșeze o confuntare împotriva trupelor rusești

Fostul șef al armatei britanice, generalul Sir Mike Jackson, a murit la vârsta de 80 de ani. Personaj controversat, cunoscut sub porecla „prințul Întunericului”, militarul de carieră a rămas în istorie prin celebra replică dată șefului NATO: 'Nu voi începe al Treilea Război Mondial pentru tine'.

Jackon a fost șeful Statului Major General timp de trei ani, din 2003 și 2006, după ce deja devenise cunoscut pentru confruntare verbală cu comandantul suprem american al forțelor NATO din Europa, generalul Wesley Clar. Generalului britanici i s-a ordonat să intercepteze forțele rusești după ce au intrat în Kosovo cu aprobarea NATO și i-a spus americanului: „Nu am de gând să încep al treilea război mondial pentru tine”.

În ciuda poreclei care sugerează un personaj malefic, Mike Jackson era foarte apreciat în rândul subordonaților și al soldaților pentru stilul său de conducere corect și fără prejudecăți. I se spunea „Prințul Întunericului” pentru vocea răgușită și comportamentul rece.

Ministrul britanic al Securității, Dan Jarvis, care i-a fost subaltern, l-a numit „soldatul soldatului”. „Un lider remarcabil, inspirațional și carismatic și o adevărată legendă aeropurtată”, a adăugat el, potrivit Daily Mail.

Mai multe articole despre:
a murit fostul șef al armatei UK nato refuz razboi