MENIU

A lucrat în secret 5 ani la un film despre Mohamed. Chipul profetului nu apare deloc

Majid Majidi

Ieri a fost lansat unul dintre cele mai ambițioase proiecte cinematografice din Iran: Filmul "Muhammad, Messenger of God", o peliculă despre profetul Mohamed, produs cu un buget de 30 de milioane de dolari, fiind astfel cel mai scump film din istoria țării.

Majid Majidi, un cunoscut regizor iranian, a lucrat mai mult de cinci ani - şi în mare secret - pentru a produce acest film de lungmetraj, primul dintr-o trilogie despre viața profetului Mohamed, potrivit Mediafax.

Filmul prezintă povestea lui Mohamed de la naşterea lui şi până la vârsta de 12 ani, încheiindu-se cu prima lui vizită la Sham (în Siria), unde Bahira, un călugăr creştin, i-a prezis că va ajunge într-o bună zi un profet.

Chipul lui Mohamed nu va fi arătat pe ecran, iar directorul de imagine al filmului, italianul Vittorio Storaro, recompensat cu trei premii Oscar pentru trei capodopere ale cinematografiei - "Apocalipsul acum", de Francis Ford Coppola, "Roşii", de Warren Beatty, şi "Ultimul împărat", de Bernardo Bertolucci -, a folosit o varietate de combinaţii de lumini şi umbre, pentru a face posibilă reprezentarea unei figuri religioase în acest film.

Iranul intenţionează să distribuie pe scară largă acest film începând din luna martie, cel puţin în ţările vorbitoare de limbă engleză, ca şi în cele arabe.

Pelicula este doar al doilea film de mare buget din istoria cinema-ului iranian despre viaţa profetului Mahomed.

Lansat duminică la Festivalul Internaţional de Film Fajr din Teheran, care coincide cu cea de-a 36-a aniversare a Revoluţiei Islamice din 1979 din Iran, filmul prezintă propria versiune a acestei ţări despre felul în care a trăit cea mai venerată personalitate religioasă a islamului.