MENIU

A început Postul Paştelui pentru credincioşii catolici. Ce semnifică "Miercurea Cenuşii"

Pentru credincioşii catolici din întreaga lume, Postul Paştelui a început pe 10 februarie, cu aşa-numita "Miercurea Cenuşii".

În Miercurea Cenușii, credincioșii sunt chemați să țină post și abstinență și participe în biserici la ritul impunerii cenușii.
Preotul presară cenuşă pe capul credincioşilor spunând: "Aminteşte-ţi că din pământ eşti şi în pământ te vei întoarce" sau "Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie". Acest gest îi aminteşte omului că este muritor şi că are nevoie de convertire.

Cenușa provine de obicei din arderea ramurilor păstrate de la Duminica Floriilor a anului precedent. Înainte de a fi distribuită credincioşilor, cenuşa este stropită cu apă sfinţită şi tămâiată, scrie angelus.com.ro.

De ce durează Postul Paştelui 40 de zile

În Biblie se regăsește de mai multe ori numărul 40: potopul a durat 40 de zile și 40 de nopți (cfr. Gen 7,12); evreii au trăit în pustiu 40 de ani (cfr. Deut 8,2); Ezechiel a stat culcat 40 de zile pe partea dreaptă, ca simbol al pedepsei divine asupra cetății Ierusalimului (cfr. Ez 4,6); Moise a postit timp de 40 de zile pe muntele Sinai înainte de a primi Tablele Legii (cfr. Ex 24, 12-17); 40 de zile a călătorit Ilie prin deșert, fugind de răzbunarea reginei Izabela (cfr. 1Regi 19,1-8); Isus, după ce a fost botezat de Ioan în Iordan, înainte de a începe activitatea sa publică, a petrecut 40 de zile și 40 de nopți în deșert în rugăciune și post (cfr. Mt 4,2).

Încă din secolul al IV-lea, în Biserică se practica o perioadă de pocăință și reînnoire interioară, prin post și abstinență. Prin cele 40 de zile ale Postului Mare, Biserica se unește cu misterul lui Isus în pustiu (cf. Catehismul Bisericii Batolice, nr. 540).

Urmând exemplul lui Isus, credincioșii sunt chemați la un timp de pregătire pentru solemnitatea Învierii Domnului, prin reînnoire spirituală în rugăciune, prin practicarea faptelor de caritate și printr-o atitudine de pocăință în post și abstinență.