A fost înființat DNA-ul Pădurilor! Instituția se va ocupa cu infracțiunile împotriva mediului înconjurător
A fost înființat DNA-ul Pădurilor. Cu 119 voturi ”pentru” și 11 ”abțineri”, legea pe care senatorul Mihai Goțiu a inițiat-o împreună cu alți colegi din USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu - DIIM a fost adoptată, marți, de Senatul României și merge la promulgare.
Plenul Senatului a adoptat, marti, in calitate de Camera legislativa decizionala, proiectul de infiintare a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM) - "DNA-ul Padurilor", votat de parlamentari USR, PNL, PMP, ALDE si independenti.
”VICTORIE! BAT CLOPOTELE PENTRU MAFIA PĂDURILOR! (primele reacții) V-am promis că nu ne vom lăsa până când DNA-ul Pădurilor va deveni realitate și ne-am ținut de cuvânt! Nu, nu se încheie lupta pentru protecția pădurilor, apelor și aerului din România cu această victorie uriașă, dar votul de astăzi reprezintă o schimbare radicală: asumarea, la cel mai înalt nivel, în Parlament, că protejarea mediului reprezintă o prioritate națională”, a fost reacția senatorului Mihai Goțiu după ce legea a fost adoptată.
Atribuțiile Direcției privind Infracțiunile de Mediu
Efectuarea urmăririi penale pentru infracțiuni prevăzute în competența direcției, conducerea, supravegherea și controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziția procurorului de ofițerii și agenții de poliție judiciară care au primit avizul din partea procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Sesizarea instanțelor judecătorești pentru luarea măsurilor prevăzute de lege pentru judecarea cauzelor, precum și exercitarea căilor de atac conform legii în cauzele privind infracțiunile date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Participarea la ședințele de judecată în cauzele în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu au sesizat instanțele de judecată. Conducerea, supravegherea și controlul activităților de ordin tehnic în cadrul urmăririi penale, efectuate de specialiști în domeniul informatic, domeniul silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestionării deșeurilor, al emisiilor industriale, precum și în alte domenii care țin de protecția mediului, din dispoziția procurorilor direcției. Studierea cauzelor care generează săvârșirea infracțiunilor de mediu. Constituirea și actualizarea bazei de date vizând infracțiunile ce sunt date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Solicitarea și acordarea asistenței judiciare internaționale în cauzele care privesc infracțiuni date în competența direcției prin prezenta lege. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este condusă de un procuror-șef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului General, el urmând să fie ajutat de doi procurori șefi adjuncți, precum și de doi consilieri.
Anual se va constitui un depozit în valoare de cel puțin 1.000.000 de lei pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante la dispoziția procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, iar modul său de gestionare și de utilizare se va stabili prin ordin al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.