MENIU

A fost eliminat impozitul pe bacșiș, după o lună de haos. Cine plătește oalele sparte de la Finanțe

<p>Ministrul de Finanțe vrea ca noul Cod Fiscal să fie aprobat de FMI</p>

Parlamentul României a eliminat miercuri prin vot impozitul pe bacșiș introdus la începutul lunii mai de Ministerul de Finanțe. Între timp, legea bacșișului și-a făcut efectele și agenții economici au suportat costuri suplimentare cu noi case de marcat și noi registre.

Legea care îi obliga pe angajații români să declare toate bacșișurile primite în vederea impozitării cu 16% a intrat în vigoare în 8 mai.

După doar o săptămână, pe 15 mai, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a ieșit la televizor să spună că s-a renunțat la ideea impozitării bacșișurilor.

Cu toate acestea, noua lege a rămas în vigoare, ba mai mult a fost întărită prin amendamentele aduse Codului Fiscal intrate în vigoare începând cu 1 iunie.

După o lună după declanșarea gafei de la Finanțe, Parlamentul închide subiectul. Eliminarea bacișului devine efectivă abia după promulgarea legii de președintele Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Întrebarea este: "cine le dă înapoi banii oamenilor păgubiți de erorile din Palatul Victoria?" Proprietarii de restaurante, baruri sau cluburi au investit între 1.250 şi 5.000 de lei ca să se pregătească pentru impozitarea bacşişului.

Unii dintre ei au plătit și upgradarea programului de operare a caselor de marcat, pentru care au plătit în jur de o mie de euro. Acum, pot emite bonuri fiscale şi pentru bacşiş, dar, între timp, ministrul Finanţelor a renunţat la idee.

PNL cere demisia lui Eugen Teodorovici

"Cam costisitoare pentru români școlirea ministrului de finanțe la locul de muncă, așa cum însuși domnul Teodorovici spunea că „impozitarea bacșișului a fost o experiență". Pentru haosul fiscal indus și această nefastă „experiență" a PSD, PNL cere demisia ministrului Teodorovici", spune Andreea Paul, Prim Vicepreședinte PNL.

Potrivit acesteia, guvernul PSD și ministrul de finanțe au lăsat în aer reglementarea veniturilor provenite din bacșiș și există riscul ca ANAF să închidă din nou firmele pentru sume ridicole nemarcate la casă.

"Fără a lămuri lucrurile, majoritatea PSD ne readuce în situația inițială prin eliminarea articolelor din OUG nr. 8/2015 care prevăd: definirea bacșișului ca venit impozabil, case de marcat electronice pentru emiterea a două bonuri fiscale pentru o singură plată, înregistrarea sumelor de bani ale personalului într-un registru de bani personali, sancțiunile pentru neemiterea bonului fiscal. Așadar, agenții economici sunt din nou expuși la riscul interpretărilor eronate cu privire la proveniența sumelor încasate cu titlu de bacșiș", mai spune Andreea Paul.

Mai multe articole despre:
bacşiş impozitarea bacsisului