MENIU

A fost descoperită o NOUĂ variantă a coronavirusului - Are cele mai multe mutații comparativ cu cea originală

Alertă coronavirus

Un nou studiu ridică alerta în rândul cercetătorilor. Deși este încă în curs, o analiză arată că o variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud - C.1.2. - a suferit cele mai multe mutații față de cea originală, existând riscul să fie mult mai infecțioasă și mai rezistentă la vaccinurile apărute pe piață. 

Noua variantă, detectată în mai, se răspândește cu repeziciune în regiunile sud-africane. De asemenea, a mai fost depistată de atunci în Anglia, China, Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia și Elveția.

Potrivit studiului, realizat de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud și Platfoma de cercetare inovativă și secvențiere KwaZulu, varianta conține multe mutații asociate cu alte variante cu transmisibilitate crescută și sensibilitate scăzută la anticorpii neutralizanți, dar care au loc într-un amestec diferit.

Tulpina C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an, de aproape două ori mai rapidă decât cea a celorlalte variante. Oamenii de știință au afirmat că această perioadă scurtă de creștere evolutivă a fost văzută și la variantele Alpha, Beta și Gamma, sugerând că un singur eveniment, urmat de o creștere a numărului de cazuri, a condus la rate de mutație mai rapide.

Mai mult de jumătate din secvențele C.1.2 au 14 mutații, dar au fost observate mutații suplimentare în unele dintre secvențe, sugerând că evoluția în cadrul tulpinei este în curs, conform studiului. Aproximativ 52% din mutațiile din regiunea ”țepușei” a secvențelor C.1.2 au fost văzute anterior în alte variante de îngrijoare. Mutațiile N440K și Y449H, care au fost asociate cu evitarea anumitor anticorpi, au fost observate și în secvențele C.1.2.

Această combinație a mutațiilor și modificările din alte părți ale virusului probabil îl ajută să se sustragă anticorpilor și răspunsurilor imunitare, inclusiv la pacienții care au fost deja infectați cu variantele Alpha sau Beta, mai notează cercetătorii.

Aceștia continuă cercetările pentru a înțelege exact impactul mutațiilor și dacă tulpina poate fi mai periculoasă decât Delta. 

În prezent, se fac teste de laborator pentru a stabili cât de bine este neutralizată varianta de către anticorpi.

Rezultatul studiului, care va fi analizat și de alți cercetători, apare în contextul în care, recent, un medic din Turcia a raportat că a fost identificată o nouă variantă în țară, în timp ce testele au detectat mutații care nu erau găsite la variantele curente numite de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit hotnews.