A fost cunoscută drept "cea mai urâtă femeie din lume". Cum arată femeia cu "faţă de măgar"
A fost cunoscută drept cea mai urâtă femeie din lume din cauza unei malformaţii care i-a desfigurat chipul. Grace McDaniels, născută într-un orăşel din Iowa s-a refugiat în lumea circului, călătorind cu mai multe astfel de companii. A participat chiar şi la popularul, dar tragicul „spectacol al ciudaţilor”, unde şi-a primit porecla.
Aşa cum ştim, frumuseţea se află în ochii privitorului, iar o personalitate caldă şi o minte ascuţită pot câştiga inima oricui. Aceasta este şi povestea lui Grace. Femeia suferea de o malformaţie la nivelul feţei, sindromul Sturge–Weber. Această boală este extrem de rară, iar în anii '30, când Grace avea deja o vârstă adultă, informaţiile despre acest sindrom erau şi mai modeste, scrie evz.ro.
Într-un articol publicat în 1930, Grace a declarat că această condiţie a stârnit interesul numeroaselor echipe de medici din Statele Unite ale Americii şi Canada. "Duc o viaţă normală, prefer să fiu casnică, să mă îngrijesc de casă, dar lumea spectacolelor este solicitantă, însă dinamică şi energică", povestea ea. Deşi multe persoane din public leşinau când îi vedeau faţa, femeia cunoscută ca „faţă de catâr” a primit numeroase cereri în căsătorie. Norocosul a fost un singur bărbat, alături de care a avut şi un băieţel perfect sănătos.
Potrivit MedicalStudent.ro, sindromul Sturge-Weber(SSW), denumit cateodata si angiomatoza encefalotrigeminala, este o boala congenitala rara, de natura neurologica si dermatologica. Apartine unui grup de afectiuni denumit facomatoze, caracterizate prin boli ale sistemului nervos si ale pielii. Aceste simptome apar in corelatie, deoarece, din punct de vedere embriologic, pielea si sistemul nervos se dezvolta din aceeasi foita embrionara, ectodermul.
Sindromul se caracterizeaza prin proliferarea arterelor cerebrale, formandu-se numeroase angioame, de obicei pe aceeasi parte pe care se observa si simptomele. In consecinta, apar numeroase malformatii arteriovenoase. In mod normal, doar una din emisferele cerebrale este afectata. Caracteristica bolii este adesea asa numita “pata de vin”, datorata prezentei unui hemangiom capilar facial.