MENIU

A fost condamnat la moarte pentru un mesaj trimis pe chat. O țară întreagă în stare de șoc

Caz revoltător

Un tânăr de 21 de ani din Iran a fost condamnat la moarte pentru insulte la adresa profetului Mohamed pe care le-ar fi făcut pe chat-ul unei rețele de socializare.

Organizațiile de drepturile omului din Iran au făcut public cazul revoltător al unui tânăr de 21 de ani care riscă să fie omorât de autorități pentru un mesaj injurios la adresa Islamului postat pe chat.

Tânărul Sina Dehghan a fost arestat în urmă cu doi ani pentru mesajul al cărui conținut nu a fost dat publicității și a fost tras într-o capcană care i-ar putea aduce moartea, scrie The Independent.

Sina Dehghan a fost convins să recunoască toate acuzațiile care i se aduc promițându-i-se că pedeapsa va fi mult mai bândă. Imediat după ce a semnat actul de recunoaștere, a fost condamnat la moarte.

Și familia tânărului a căzut într-o capcană asemănătoare, informează Centre for Human Rights din Iran: au fost sfătuiți să păstreze tăcerea și să nu depună plângeri dacă vor să-și vadă copilul eliberat.

Între timp, lucrurile iau o turnură tot mai nefavorabilă pentru Sina Dehghan. Procurorii au renunțat la orice înțelegere și au cerut condamnarea la moarte pentru "insultarea profetului' și 16 luni de închisoare pentru inulte aduse "liderului suprem".

Sentința a fost menținută de Curtea Supremă din Iran deși s-a cerut o revizuire judiciară a cazului, lucru cerut cu insistență de organizațiile non-guvernamentale care au dat speranțe familiei.

Sina Dehghan a fost arestat în timp ce se afla în serviciul militar obligatoriu.

"Nu se simte bine în închisoare. E deprimat și plânge mereu. E în aceeași celulă cu traficanți de droguri și criminali periculoși. Avea doar 19 ani la momentul arestării și nu făcuse nimic ilegal până atunci", au declarat surse pentru Centre for Human Rights.

Iranul și-a atras oprobiul comunității internaționale pentru execuțiile de minori sau femei. Metoda clasică de executare la moarte a condamnaților iranieni este spânzurarea.

 

Mai multe articole despre:
Iran iranian