MENIU

Românul urmărit internațional pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei” în Anglia - PRINS la București - VIDEO

Tragedia morții celor 39 de migranți vietnamezi în „camionul gorazei”, Marea Britanie, 2019 Foto: Profi Media

A fost arestat românul urmărit internațional implicat în moartea migranților vietnamezi descoperiți morţi într-un camion în Marea Britanie acum trei ani. Acesta a fost reținut la București, după ce a fost dat în urmărire internațională din 2019, și va fi extrădat în Marea Britanie.

Bărbatul de 48 de ani, condamnat în cazul tragediei migranților din „camionul groazei” din Marea Britanie, din 2019, a fost arestat la București. Acesta a fost reţinut pentru a fi extrădat în Marea Britanie. Acesta a primit cea mai mare pedeapsă în acest caz - 27 de ani după gratii.

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale - Serviciul Urmăriri au depistat un bărbat, de 48 de ani, urmărit internațional, la solicitarea autorităților judiciare din Marea Britanie, care au emis un mandat european de arestare, pentru săvârșirea infracțiunii de omor prin imprudență (omor din culpă) și conspirație la sprijinirea migrației ilegale, a anunțat, miercuri, Poliția Română.

Este vorba de Gheorghe Nica, stabilit în Marea Britanie, condamnat la 27 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți după moartea celor 39 de migranți vietnamezi în octombrie 2019. Nica a recunoscut că a fost implicat în transportul celor 39 de imigranți înghețați găsiți în octombrie 2019 într-un container frigorific într-un parc industrial din Essex. 

Principalii doi acuzați în moartea din „camionul groazei”, Ronan Hughes, transportator rutier, și Gheorghe Nica, sunt organizatorii traficului de persoane din 2019. Hughes a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți. Cei doi șoferi au primit și ei 18 și respectiv, aproape 14 ani de închisoare.

Cazul a șocat acum trei ani întreaga lume. Cadavrele înghețate a 31 de bărbați și 8 femei, cu vârste între 15 și 44 de ani, au fost găsite pe 23 octombrie 2019 în interiorul unui container frigorific încărcat pe un camion, în zona industrială Grays, la circa 30 de kilometri est de Londra.

Cauza morții celor 39 de victime închise în camion a fost rezultatul asfixierii și supraîncălzirii. Printre cei 39 de morți erau și 10 adolescenți, doi de 15 ani. Dintre vietnamezii identificați, doi lucraseră și în România. Containerul frigorific sosise de la Zeebrugge, Belgia. Autopsiile au dus la concluzia că cele 39 de victime au murit din cauza lipsei de oxigen și a hipertemiei în containerul închis.

Poliția Română a precizat că „din cercetări a reieșit că, împreună cu alte persoane, bărbatul ar fi organizat și coordonat transportul ilegal al mai multor migranți, în Marea Britanie, în interiorul unuia dintre camioanele deținute de o grupare infracțională, folosit în acest scop.

La data de 23 octombrie 2019, în Essex, Marea Britanie, au fost identificate trupurile neînsuflețite a 39 de cetățeni vietnamezi, bărbați, femei și copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care s-au sufocat, după ce ar fi fost închiși într-o remorcă, timp de aproape 12 ore.

Bărbatul a fost audiat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare provizorie, în vederea extrădării, în favoarea autorităților britanice.

Activitatea investigativă s-a derulat în colaborare cu polițiști din cadrul I.P.J. Bacău – Serviciul Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău”.