A doua sesiune a Bacalaureatului începe luni. Calendarul probelor și regulamentul de desfășurare a examenului
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat începe luni, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 5 septembrie. La această sesiune s-au înscris peste 42.700 de candidaţi, dintre care aproximativ 24.900 sunt din actuale promoție, a anunțat ministerul Educației.
În săptămâna 24-27 august sunt programate probele scrise:
- 24 august: Limba și literatura română - E.a)
- 25 august: proba obligatorie a profilului - E.c)
- 26 august: proba la alegere a profilului și specializării - E.d)
- 27 august: Limba și literatura maternă - proba E.b)
Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula pe 28 și 31 august și 1 septembrie.
Probele scrise vor începe la ora 09:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. După distribuirea subiectelor, elevii vor avea la dispoziție trei ore penru a scrie lucrările. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a examenului.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, a oricărui tip de lucrări, precum manuale, dicționare, notițe, însemnări etc. și a mijloacelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni, anunță ministerul.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
Primele rezultate la probele scrise se vor afișa pe 2 septembrie, până la ora 12:00. În aceeași zi se vor putea depune contestațiile, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 5 septembrie. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6.