MENIU

A chemat pompierii, dar aceştia au AJUNS FĂRĂ APĂ. Casa cuprinsă de flăcări a ars în întregime

<p>Pompierii, neputincioşi &icirc;n faţa flăcărilor</p>

Conducerea Primăriei arădene Şeitin a început o anchetă internă după ce pompierii voluntari din localitate ar fi intervenit la un incendiu fără a avea apă în autospecială, astfel că până la sosirea altor echipaje din localităţi învecinate casa cuprinsă de flăcări a ars aproape în întregime.

Incendiul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la o casă din comuna arădeană Şeitin, proprietarul solicitând sprijin la 112 după ce a vărsat pe jos combustibil folosit la aprinderea focului în sobă, iar flăcările s-au extins. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, la faţa locului a fost trimisă imediat echipa de pompieri voluntari din Şeitin, condusă de un angajat al Primăriei, în paralel fiind trimisă şi o autospecială de la Arad, conform procedurilor, dar care urma să ajungă mult mai târziu din cauza distanţei de aproape 50 de kilometri.

"În timp ce echipajul de la Arad se deplasa spre locul incendiului, proprietarul casei a revenit cu un apel la 112, solicitând să ne grăbim pentru că echipa de pompieri voluntari din localitate a ajuns la faţa locului fără apă în autospecială şi nu poate interveni", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca.

Potrivit sursei citate, imediat au fost trimise alte două autospeciale de stingere din localităţile Semlac şi Nădlac, iar toate cele trei aflate pe drum au ajuns la faţa locului aproximativ în acelaşi timp, dar la 40 de minute de la primul apel, când flăcările cuprinseră aproape întreaga casă.

Intervenţia pentru stingere a durat două ore, aproape întreaga casă fiind distrusă de flăcări şi devenind nelocuibilă.

Referitor la acest incident, George Pleşca a declarat că pompierii locali aveau obligaţia să aibă în permanenţă o autospecială alimentată cu apă, pentru a putea fi pregătită de intervenţie în orice moment. "În acest caz, Primăria Şeitin trebuie să cerceteze ce s-a întâmplat. Autospecialele trebuie să aibă rezervoarele pline cu apă tot timpul. Chiar şi după intervenţie, autospeciala trebuie alimentată la primul hidrant sau prima sursă de apă de pe traseu", a declarat Pleşca, care a precizat că ISU nu poate sancţiona echipa locală, pe care din punct de vedere legal doar o coordonează.

Primarul comunei Şeitin, Mircea Totorean, a declarat că a fost începută o anchetă internă în acest caz. "Din ce mi s-a spus până acum, autospeciala nu a intervenit fără apă, doar că era alimentată undeva la jumătate din capacitatea de 2.500 de litri. Problema a fost că în momentul apelului echipa nu a avut timp să alimenteze suficient, pentru că nu era presiune la hidrant, preferând să plece la intervenţie cât mai repede", a declarat primarul.

Edilul a spus că în acest caz nu au putut fi respectate procedurile privind rezerva permanentă de apă în maşina de intervenţie pentru că Primăria nu are un garaj special al pompierilor, iar apa din rezervor ar putea îngheţa pe timpul nopţii, afectând pompele şi celelalte instalaţii. "Garajul pompierilor a fost distrus de un incendiu în urmă cu doi ani, iar de atunci nu am avut bani să amenajăm altul. Noaptea sunt temperaturi negative şi nu se putea păstra apă în autospecială", a afirmat primarul.

Edilul a precizat că la nivel local există 23 de pompieri activi, din care 21 sunt voluntari, iar doi sunt angajaţi ai Primăriei, aceştia din urmă riscând să fie sancţionaţi administrativ dacă se constată, în urma anchetei interne, că se fac vinovaţi de nerespectarea procedurilor.

Mai multe articole despre:
incediu pompieri fără apă incediu arad