MENIU

7 alimente alergenice la care să renunţi cât alăptezi

<p>5 sfaturi pentru alăptarea din timpul nopţii</p>

Cele mai norocoase mămici pot mânca absolut orice îşi doresc în perioada de alăptare, fără că asta să afecteze în vreun fel bebeluşul. Există însă şi cazuri în care o porţie infimă dintr-un aliment considerat alergenic îţi face micuţul să fie agitat şi să manifeste simptome de alergie. Asta deoarece substanţele pe care tu le ingerezi (fie că e vorba de alimente, plante medicinale şi produse naturiste sau medicamente uzuale) ajung în rezervele tale de lapte şi, de acolo, în stomacelul delicat al puiului tău.

În mod tipic, simptomele de alergie alimentară la bebeluşi includ: iritabilitate, diaree, erupţii cutanate, gaze, scaune tari sau apoase, rinoree, tuse, congestie. De asemenea, micuţul tău ar putea avea vărsături sau vei observa că refuză sânul şi chiar scuipă mâncarea atunci când te-ai înfruptat dintr-un aliment care îl deranjează şi i-a provocat în trecut disconfort. De ce se întâmplă asta? Ceea ce mănânci sau bei schimbă gustul şi chiar mirosul laptelui tău, aşa că bebeluşul poate recunoaşte rapid ce anume i-a dat de furcă în alte ocazii.

Ce să scoţi din meniu cât durează alăptarea

1. Crustaceele şi fructele de mare

După cum arată studiile, dacă în familie există deja cazuri de alergii alimentare (voi, părinţii voştri sau alte rude au alergii la anumite mâncăruri), atunci cresc şansele că bebeluşul tău să dezvolte o astfel de alergie (nu neapărat la acelaşi tip de aliment), iar simptomele alergice să-şi facă simţită prezenţa mai de timpuriu. Cu alte cuvinte, dacă soţul tău e alergic la creveţi şi homar, chiar dacă tu nu ai nicio problemă cu ele, e bine să stai departe de fructe de mare şi crustacee cât durează alăptarea.

2. Ouăle

Alergiile la ouă (şi în special la albusul de ou) sunt foarte răspândite printre cei mici. Şi, pentru că foarte multe dintre produsele pe care le dăm copiilor pot conţine ou – începând de la pâine, biscuiţi şi până la îngheţată –, e destul de dificil să ne dăm seama că alergia micuţului a apărut din cauza ouălor.

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.