7.000 de oameni riscă să-și piardă casele într-unul dintre cele mai bogate orașe din Ilfov
Orașul Pantelimon se află în imediata vecinătate a Capitalei, iar dezvoltarea sa a depins de modul în care s-a extins Municipiul București. În prezent, Pantelimon are o populație de circa 25.000 de locuitori pe o suprafață de 69 km pătrați, conform datelor puse la dispoziție de Primărie. Peste 7.000 de oameni trăiesc pe un teren care nu le aparține și o mulțime de drepturi le sunt încălcate pentru că Primăria Pantelimon n-a încercat niciodată să rezolve problema pământurilor concesionate. Sunt 7.000 de oameni care n-au dreptul la un act de identitate, la un împrumut la bancă, la asigurare la casă, care nu beneficiază de utilitățile necesare în secolul 21, precum apă, lumină, gaze. Acești 7.000 de români și-au construit o casă, dar nu sunt proprietari, informează PSNews.ro.
Cum a dispărut izlazul comunei Pantelimon, estimat la 70 ha
Scandalul terenurilor concesionate începe în anul 1993, când s-a constatat că 70 ha au dispărut din balanța de fond funciar a comunei Pantelimon (n.r. Pantelimonul este oraș din 2005, iar până atunci a fost comună). Practic cele 70 ha reprezentau izlazul comunei, ținând cont că se afla pe malul stâng al râului Colentina.
Probleme au apărut în momentul în care Primăria Pantelimon a început să ofere terenuri cu contract de concesiune pe 49 de ani. La acea vreme li s-a dat pământul pe baza unei adeverințe de folosință în scop agricol. Oamenii aveau dreptul să cultive legume și fructe, astfel încât să aibă o activitate din care să se întrețină. Numai că la scurt timp au început să apară din ce în ce mai multe clădiri pe terenurile concesionate, dar autoritățile locale nu s-au sesizat. Nimeni n-a verificat faptul că agricultura din Pantelimon dispărea încet, încet, iar pe teren apăreau din ce în ce mai multe case, ale unor oameni ce își doreau să locuiască la marginea Capitalei.
Casa ta, pământul nimănui
Dacă la început oamenii s-au bucurat că au reușit să-și contruiască o casă la câțiva kilometri de București, cu timpul au început să conștientizeze situația confuză în care se aflau. De asemenea, aceștia s-au văzut nevoiți să se confrunte și cu mai multe probleme, după ce au primit terenurile concesionate.
Ar fi corect să spunem că acele locuințe aparțineau constructorilor, dar nimeni nu putea dovedi asta. Tot ceea ce aveau oamenii la dispoziție erau niște facturi ale materialelor de construcție. Practic, terenul pe care și-au construit casele nu aparținea nimănui. Primăria Pantelimon a oferit pământ în concesiune fără să aibă dreptul de proprietate.
Da, sună absurd, dar aceasta e realitatea din Pantelimon. Oamenii s-au bucurat că au primit terenurile, însă cu timpul au descoperit că fără actul de proprietate nu aveau dreptul la un act de identitate, la un contract pentru apă sau iluminat, la un împrumut la bancă. Oamenii care se află pe pământurile concesionate nu se pot bucura nici măcar de corespondență, deoarece, teoretic, acele pământuri nu există.
Primăria Pantelimon a încasat bani pe un teren care nu-i aparținea
Ca și cum această bătaie de joc nu era suficientă, Primăria Pantelimon s-a gândit să-i taxeze pe oameni. Consiliul Local (CL) a stabilit, în anul 2003, două sume: pentru zona 1 se plătește 2$ pe mp/an, iar pentru zona 2 se plătește 1$/mp/an. Hotărârile CL Pantelimon pot fi consultate mai jos.
Trebuie să precizăm faptul că, în primul rând, e ilegal să primești bani pentru un pământ care nu-ți aparține și este straniu că nici un Parchet nu s-a sesizat până în prezent. În al doilea rând, consilierii locali nu aveau nici o autoritate să stabilească valoarea terenurilor, care de fapt nu existau. Primăria Pantelimon nu avea nevoie doar de o hotărâre a Comisiei Județene Ilfov care îi dădea drept de proprietate pe cele 78 ha, ci autoritățile locale erau obligate să realizeze și cadastrul pentru întreaga suprafață, care, în mod normal, înregistrează zona respectivă și care putea să-i ajute pe cetățeni să obțină actul de proprietate.
Șirul infracțiunilor din Pantelimon s-a ținut lanț, însă totul nu a fost decât o bătaie de joc pentru cetățeni. Evident că până în 2003 oamenii nu au plătit nimic, iar în prezent situația s-a schimbat puțin – unii plătesc, alții nu. Relevant e faptul că nimeni nu verifică. De altfel, nici n-ai de ce să plătești pentru un pământ care nu aparține Primăriei și care nu este înregistrat.
Primăria primește oficial terenul, primarul Ivan îl ține ascuns
În anul 2003, Comisia Județeană Ilfov a decis ca suprafața de 78,6200 ha să treacă în domeniul privat al comunei Pantelimon, în administrarea Consiliului Local al comunei Pantelimon. Abia în 2014, Tribunalul București s-a pronunțat definitiv pe această speță și a păstrat terenurile în administrarea CL Pantelimon.
Orașul Pantelimon e oficial proprietar al celor 78 ha, dar primarul Marian Ivan a ținut această decizie în sertar și a scos-o abia în 2016, când a început campania electorală. Deși a avut la dispoziție doi ani de zile să caute o soluție pentru a rezolva problemele oamenilor, primarul a preferat să-i ignore complet și să încerce să-i amăgească în campanie. Orașul Pantelimon este acel loc în care lucrurile încep să se miște doar înaintea alegerilor, lucru pe care cetățenii îl știu bine.
În acești doi ani, primarul n-a avut nici măcar intenția de a realiza un cadastru al celor 78,6200 ha. De asemenea, fără un cadastru al suprafeței, nici localnicii de pe terenurile concesionate nu pot realiza un cadastru al caselor în care locuiesc. Locuințele continuă să fie inexistente pe hârtie, deși pământul a fost recunoscut drept proprietatea orașului Pantelimon. Dacă Primăria le-ar fi dat oamenilor posibilitatea să realizeze cadastrul, bugetul local putea încasa câteva milioane de euro. Să nu mai vorbim cât poate primi Primăria dacă vinde cele 78 de ha. În cazul în care s-ar stabili un preț de 10 euro/mp, atunci s-ar aduna alte milioane de euro. Probabil că Primăria Pantelimon este mult prea bogată și nu are nevoie de banii cetățenilor, deoarece întâlnim în continuare persoane care nu-și plătesc nici măcar concesiunea.
Primăria Pantelimon a abuzat de dreptul de proprietate
Înainte de 2014, primarul Ivan și-a permis să stabilească prețul terenurilor concesionate, iar cetățenii s-au trezit obligați să plătească sume exagerate. Localnicii au dat în judecată autoritățile locale, ca să scape de prețurile exagerate și să rămână în continuare pe contract de concesiune.
Primarul Ivan și-a permis chiar să ofere terenuri care aparțin de comuna Dobroești. Situația acesta o întâlnim în zona Viilor, unde oamenii plătesc taxe și impozite la Pantelimon, dar ei aparțin de comuna Dobroești, în urma unui pământ concesionat de Primăria Pantelimon. Edilul a dat adeverință de folosință și concesiune pe terenuri agricole ale proprietarilor din Dobroești, potrivit localnicilor.
Autoritățile locale nu s-au oprit aici, au permis chiar vânzarea unor imobile construite pe terenuri concesionate, povestesc cetățenii. Să reformulăm mai simplu – Primăria Pantelimon a permis ca anumite locuințe să fie vândute în condițiile în care vânzătorul nu avea un act de proprietate, cum de altfel, nimeni de pe terenurile concesionate n-are așa ceva. Imobilul era vândut și imediat se schimba în contract proprietarul pământului concesionat.
Pantelimonul în zilele noastre – cetățeni abandonați
Pantelimonul anului 2016 este reprezentat de cetățeni abandonați de instituțiile statului. Cei peste 7.000 de oameni, din cele 2.500 de locuințe de pe terenuri concesionate, se văd la mâna autorităților locale. Sunt nevoiți ca de fiecare dată să cerșească o adeverință pentru a-și schimba actele de identitate, pentru a obține un contract cu un furnizor de electricitate sau de apă. În ultima vreme, furnizorii nu mai sunt dispuși să ofere servicii pe terenuri concesionate. Cetățenii au mai indicat și faptul că există posibilitatea să nu primești adeverință dacă Primarul nu te agreează.
Totodată, nici nu știm cum Primăria Pantelimon realizează renovarea străzilor de pe terenuri concesionate, pentru că acestea nu figurează oficial.
Pe strada Portocalilor l-am întâlnit pe Ionel Mușat, care s-a declarat total dezamăgit de actualul primar, Marian Ivan.
„M-am mutat aici în 2007 și mi-am construit casa pe un teren concesionat pe 49 de ani. Am vrut să plătesc concesiunea, dar Primăria nu avea un cont în care să depun suma respectivă. Nu mi s-a propus să cumpăr, dar sigur că-mi doresc. Nici acum nu știu cât este terenul. Toți vor să-și cumpere pământul. Problemele le întâmpinăm mai ales la bancă. Unii dintre noi nu pot lua credite cu ipotecă atât timp cât nu suntem proprietari. Primarul ține ședințe pe Facebook. Din trei promisiuni n-a făcut nimic”, a declarat Ionel Mușat pentru PSnews.
Viorel Mitan cere lămuriri, dar nimeni de la Primărie nu este dispus să-l ajute.
„Vreau să se lămurească situația. Din 2007 stau aici pe un teren concesionat, iar asta mă împiedică să mă dezvolt. Plătim impozit pe pământ și construcție. Oficial figurăm în evidențele Primăriei, iar așa am primit adeverință cu care să ne facem un domiciliu stabil”, a spus Viorel Mitan.
Pe de altă, cei tineri, proaspăt căsătoriți și părinți tineri, se tem de ziua de mâine și de viitorul copiilor.
Petrache Marius este tată și vrea ca proprii săi copii să aibă un domiciliu stabil, un teren pe care să fie proprietari și să simtă că aparțin acelui oraș.
„Ar trebui să fie vândut (n.r. terenul dat în concesiune). Pământul nu-mi aparține și e un sentiment de nesiguranță. Am întâmpinat probleme cu actele mele și ale copiilor, dar s-a rezolvat cu adeverință de la Primărie”, a declarat Marius Petrache.
Pantelimonul, mâine
Pantelimonul a beneficiat de extinderea Capitalei și pe viitor va continua în acest ritm. Cu cât Municipiul București va tinde să investească și în orașele din apropiere, cu atât Pantelimonul va avea mai mult de câștigat. Problema orașului rămâne administrația locală, care până în 2016 nu a făcut decât să umilească cetățenii și să le pună în cârcă niște taxe nejustificate. E lipsit de sens și împotriva oricărei legi să plătești impozit pentru un teren și o locuință care nu-ți aparțin, dar fără taxe și impozite oamenii nu pot avea un domiciliu stabil. Localnicii se văd constrânși de o instituție ce evită să le rezolve problemele.
Vânzarea terenurilor concesionate pare a fi singura problemă pentru ca localnicii să simtă că aparțin acelui loc. Momentan, primarul Ivan se ascunde în spatele ușilor și evită să asculte solicitările cetățenilor. Primăria Pantelimon nu face decât să le ofere cetățenilor săi o stare de nesiguranță și să-i facă pe aceștia să-și pună multe întrebări legate de viitor.
Nu în ultimul rând, Pantelimonul zilei de mâine trebuie să fie unul al anchetelor din partea instituțiilor abilitate ale statului, care trebuie să lămurească mai multe probleme expuse în acest material.
Documentele puse la dispoziție de Primăria Pantelimon pot fi consultate aici.