MENIU

600 de rachete nucleare pot exploda oricând. Au fost îngropate în pământ în urmă cu 60 de ani

Ca şi când nu aveam destul de multe motive de îngrijoare privind schimbările climatice şi topirea gheţarilor, acum, putem adăuga pe lista "grijilor" un alt motiv: rachetelor balistice îngropate în stratul de gheaţă al Groenlandei.

În timpul Războiului Rece, SUA îşi puneau la punct strategia de apărare prin amplasarea armelor nucleare la câteva minute de bazele şi oraşele sovietice.

Conducătorii militari lua în considerare şi anumite zone mai bizare cum ar fi, de exemplu, pe Lună.

Însă, unul dintre proiectele cele mai ambiţioase a fost implantarea rachetelor balistice în stratul de gheaţă al Groenlandei.

În 1959, inginerii militari au realizat tabăra Century, ce cuprindea o reţea de tuneluri săpate în interiorul îngheţat al suprafeţei Groenlandei. Până în 1962, situl a fost punctul central al ,,Proiectului Viermele de Gheaţă'', plan prin care se dorea implementarea unei şine de tren sub suprafaţă îngheţată care servea ca depozit pentru 600 de rachete balistice. În acele timpuri, între 85 şi 200 de soldaţi au trăit şi lucrat în baza militară arctică. Un reactor nuclear oferea electricitate sitului.

Armata a abandonat tabăra în 1967, în urma lor lăsând o mulţime de deşeuri, unele radioactive, scrie sciencealert.com.

Schimbările climatice din zonele arctice ridică acum grave probleme: cercetătorii au descoperit că nivelul gheţii topite din jurul taberei Century creşte anual, ceea ce înseamnă că deşeurile lăsate în urmă de soldaţi vor ieşi la suprafaţă. Aceştia au estimat că fenomenul va avea loc peste 88 de ani.

Ironic, în Tabăra Century, cercetătorii au adus pentru prima dată în discuţie problema schimbărilor climatice.

Mai multe articole despre:
rachete Groenlanda