6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
Iată care sunt cele 6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. Anxietatea poate fi cauzată de o serie de factori externi, cum ar fi traume, boli sau decesul unei persoane dragi. Aceste situații sunt de cele mai multe ori în afara controlului tău.
Există și o serie de obiceiuri nocive care agravează anxietatea, care depind de tine și pe care le poți controla. Experții vorbesc despre comportamentele la care să renunți pentru a îți redobândi starea de bine.
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea
Anxietatea este un sentiment inconfortabil care, pe termen lung, te poate afecta pe toate planurile. Printre exemplele de obiceiuri care agravează anxietatea se numără lipsa exercițiilor fizice, anumite tipare de comportament sau un program haotic de odihnă.
Primul pas pe care este nevoie să îl faci către schimbare este conștientizarea acestor obiceiuri care îți accentuează episoadele anxioase. După acest moment, responsabilitatea de a îți schimba gândurile și obiceiurile stă în mâinile tale. Odată ce începi să renunți la ele, sentimentul de anxietate se va reduce și o vei putea gestiona.
Tiparul de gândire totul sau nimic
Acest tipar de gândire care îți accentuează stările anxioase este definit de felul în care abordezi anumite situații, doar în “alb” și “negru”. Apare atunci când cataloghezi ceea ce ți se întâmplă ca fiind bun sau rău, fără să iei în considerare faptul că pot exista și zone gri, intermediare. De cele mai multe ori, situațiile au nuanțe pe care nu le poți anticipa.
De exemplu, dacă ai o zi aglomerată și ai trimis un e-mail în care ai făcut o greșeală, tiparul anxios se declanșează în momentul în care începi să te consideri incompetentă din cauza greșelii făcute.
În realitate, asta nu înseamnă decât că ai făcut o eroare. Cel mai probabil persoana care va primi e-mailul poate chiar să nu observe greșeala ta.
Comportamentul evitant
Comportamentul evitant în ceea ce privește o situație stresantă este un alt obicei care poate avea un efect negativ asupra ta. „Cred că comportamentul numărul 1 care înrăutățește anxietatea este cel evitant. Anxietatea se agravează atunci când eviți situația, locul sau oamenii care îți declanșează anxietatea”, susține psihologul Jennifer Anders.
Citește continuarea aici