6 lucruri de care să ții cont când speli rufele copiilor (P)
Spălatul hainelor pare, acum, simplu, datorită tehnologiilor moderne de care beneficiază mașinile automate. Însă, atunci când vorbim de rufele copiilor, lucrurile par să se complice. În afară că trebuie curățate, articolele celor mici trebuie să nu rămână cu mirosuri înțepătoare și să fie dezinfectate corespunzător.
Fiecare mamă se întreabă cum ar trebui spălate rufele copiilor, astfel încât ele să fie curate și dezinfectate, fără pete și fără să le fie afectată țesătura. Hainele celor mici vor fi curățate mai frecvent, fiindcă că e în natura copilului să se murdărească rapid. Prima regulă este să-i alegi îmbrăcăminte și lenjerie din bumbac sau alte materiale naturale, în detrimentul celor sintetice, mai puțin rezistente. De aceea, iată care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când speli rufele copiilor.
Cantitatea de detergent
Prima regulă este să folosești cantitatea specificată de detergent, nu mai mult și nici mai puțin decât trebuie. Nu pune „după ochi“, ci urmează, întocmai, instrucțiunile de pe ambalaj, astfel încât curățarea să se facă foarte bine. Dacă vrei să scapi de această sarcină, folosește detergent capsule, dozate direct cu volumul potrivit, pentru o spălare optimă. În acest mod, vei scăpa și de grija curățării periodice a sertarelor pentru detergent și balsam din mașina de spălat, unde, adesea, apar mirosuri neplăcute.
Temperatura apei și programul de spălare
Rufele copiilor necesită dezinfectare, dar microbii și bacteriile sunt rezistenți la temperaturi scăzute. În același timp, apa mult prea fierbinte poate distruge țesăturile hainelor, mai ales după spălări dese și repetate. Ai grijă ca apa să aibă între 40 și 60 de grade Celsius, iar programul de spălare să dureze cel puțin 60 de minute, astfel încât acarienii să fie distruși. Nu folosi programe rapide pentru articolele celor mici, fiindcă riști să nu fie curățate și clătite corespunzător.
Spală-le separat de alte haine
Nu spăla rufele copiilor împreună cu ale tale sau cu ale celorlalți membri adulți ai familiei. Separă, întotdeauna, hăinuțele lor, mai ales că pe acestea le vei curăța mai des. Cei mici se murdăresc repede, fie la masă, fie la joacă și, adesea, au nevoie de câte trei sau patru rânduri de haine pe zi. Strânge-le într-un coș separat și pune-le la spălat doar pe ele, respectând culorile și țesăturile.
Verifică etichetele
Eticheta fiecărui articol are simboluri, însoțite de recomandări de spălare și curățare. Producătorii sunt obligați să comunice modalitatea optimă de curățare a fiecărui produs. Vei găsi sugestii pentru temperatura apei, pentru programul de spălare, dacă necesită curățare individuală sau spălat la mână, întrucât țesătura poate fi mult prea delicată pentru mașina automată. Verifică toate aceste indicații, înainte să bagi hainele la spălat.
Scoate rufele din mașină, imediat după terminarea programului
Un alt aspect care trebuie respectat, mai ales la hainele copiilor, este scoaterea lor din mașina imediat ce s-a terminat programul. În cuvă se pot aduna acarieni și colonii de E Coli, motiv pentru care este recomandat să nu lași rufele mai mult de cinci minute, după finalizarea ciclului de curățare. În plus, pentru a înlătura microbii și bacteriile, lasă, periodic, programează mașina să spele, goală, la 90 de grade Celsius.
Usucă hainele la aer
Imediat ce au fost spălate, scoate rufele, scutură-le bine și întinde-le pe un uscător sau pe sârme, la aer. Dacă ai un balcon închis, ține geamurile larg deschise, astfel încât aerul să pătrundă în interior. Ai grijă să existe suficient loc între rufe, ca să se poată usca bine.
Folosește sfaturile și recomandările de mai sus ori de câte ori speli hainele copiilor, pentru a le proteja sănătatea pruncilor și pentru a te asigura că aceștia vor avea rufe curate, dezinfectate și cu o durată de viață mare.