MENIU

50 de milioane de euro pentru protecția adulților cu dizabilități. Anunțul ministrului Muncii

Raluca Turcan. Foto: Facebook

Raluca Turcan a anunțat, vineri, că a propus ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se aloce 50 de milioane de euro pentru reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi. Ministrul Muncii a subliniat că, în cazul acestora, rata de ocupare este sub media Uniunii Europene, fiind afectate mai ales femeile, cei slab calificaţi sau cei din mediul rural.

”În România rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi este sub media UE, şi anume 43,7% faţă de 50,6%, iar cadrul juridic nu stimulează în mod eficace capacitatea persoanelor cu dizabilităţi de inserţie profesională. Serviciile publice de sprijinire a ocupării forţei de muncă sunt limitate şi există disparităţi între regiuni, între zonele rurale şi cele urbane şi între grupurile socio-economice. În plus, procentul adulţilor care participă la activităţi de învăţare este unul dintre cele mai scăzute din UE şi înregistrăm niveluri ridicate de inactivitate, mai ales în rândul femeilor, al tinerilor, al persoanelor slab calificate, al persoanelor cu dizabilităţi şi al persoanelor în vârstă”, a scris Turcan pe Facebook. 

Fondurile în valoare de 50 de milioane de euro vor fi investite în reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, pentru a le aduce un plus de normalitate.

”PNRR la rândul său este un mecanism prin care propunem 50 milioane euro pentru reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, bani investiţi în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi. PNRR va putea finanţa şi economia socială, iar dezvoltarea de întreprinderi va avea drept efect creşterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu dizabilităţi. Regândirea sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii (prin dezinstituţionalizare) poate produce la rândul său o reinterpretare a cutumelor şi va promova alternative de viaţă independentă sau semi-independentă. De aceea avem în plan o regândire a sistemului de sprijin acordat beneficiarilor din serviciile rezidenţiale care doresc să se angajeze”, a adăugat Turcan. 

Ministrul Muncii a mai anunțat că Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, desfăşoară deja proiecte cu finanţare europeană având drept scop asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, pentru creşterea şanselor de ocupare.