5 tipuri de înșelătorii online la care să fii atent de sărbătorile de iarnă 2022 - Ponturi Google despre hoții cibernetici
Suntem în perioada sărbătorilor, în care căutăm cu toții acele „oferte irezistibile” pentru a ne face nouă și a face celor dragi cele mai frumoase cadouri. Iată câteva din ponturile lansate de Google pentru a evita să fii păcălit și să rămâi și cu buzunarele goale.
Exact în această perioadă când reducerile abundă pe toate site-urile, și fraudele online sunt, din păcate, tot mai prezente.
Google a dezvăluit un număr șocant de mesaje înșelătoare care sunt trimise pe serverele sale de e-mail și a oferit sfaturi esențiale despre cum să nu mai devenim următoarele victime ale infractorilor cibernetici. Dacă nu sunteți sigur de un mesaj, nu-l deschideți și, cu siguranță, nu începeți să dați click pe link-uri sau să oferiți detalii personale, pentru că acest lucru vă poate crea serioase probleme, notează express.co.uk.
Conform Google, pentru a evita fraudele online în perioada sărbătorilor de iarnă din 2022 ai putea să verifici detaliile pe care le primești (are sens ce îți spun ei?) și să iei în considerare că o firmă de renume nu îți va cere informații personale, potrivit HotNews.ro.
Google a prezentat o listă cu 5 tipuri de înșelătorii pe internet la care să fim atenți în iarna lui 2022.
CARD CADOU ȘI PRODUSE GRATUITE
Înșelătorii online - Card cadou și giveaway. Escrocii încearcă să-i păcălească pe oameni să cumpere un card cadou - folosind pretextul unui contact cunoscut - sau le oferă un premiu în schimbul datelor de pe cardul de credit. Poți primi, de exemplu, un e-mail suspect de la un prieten care locuiește în afara țării și îți cere să-i cumperi un card cadou. Cel mai bine ar fi să-l suni pe prietenul respectiv sau să-i timiți un SMS pentru a confirma că este el. Totodată, un giveaway care pare prea frumos pentru a fi adevărat (un telefon scump, o mașină etc) ar putea fi fraudulos.
ACTE DE CARITATE
Înșelătorii online - Acte de caritate. Conform Google, înșelătoriile legate de caritate și tentativele de phishing cresc în perioada sărbătorilor de iarnă. Fie că este vorba de o organizație caritabilă de care nu ai auzit sau de una cu nume familiar, fii atent la oricine îți cere să îi trimiți bani sau să luați legătura pe mail.
TE VIZEAZĂ DIRECT - Direcționarea demografică
Înșelătorii online. Te vizează direct, fiind într-un grup țintă - Direcționarea demografică. Unele din cele mai periculoase înșelătorii sunt cele mai specifice, care te vizează direct. Este vorba despre escrocherii care pot părea personale pentru că au un anumit element al vieții sau identității tale. Spre exemplu e-mailurile frauduloase care vizează anumite grupe de vârsta sau comunicări de la insituții „oficiale”.
REÎNNOIREA ABONAMENTULUI
Înșelătorii online. Reînnoirea abonamentului. Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, înșelătoriile cu reînnoirea abonamentelor pot crește. Așa că ar trebui, de exemplu, să fii atent la ofertele de servicii antivirus care îți promit o securitate mai bună. Verifică întotdeauna expeditorul mesajului.
SCAM CRYPTO
Înșelătorii online. Scam crypto. În perioada sărbătorilor de iarnă cele mai întâlnite escrocherii sunt cele care vizează portofelele crypto, hackerii încercând să obțină bani de la o victimă printr-o amenințare. Pentru a evita aceste lucruri, trebuie să fii atent la greșelile de scriere sau la adrese de e-mail pe care nu le cunoști.