5 idei de afaceri care merg pe timp de criză (P)
Te-ai gândit vreodată că, tocmai într-o perioadă de criză, ai putea să dezvolți o afacere? Orice mare business a început având la bază o necesitate sau pasiunea cuiva. Este adevărat, în situații mai puțin prielnice, toții ne dorim stabilitate, însă valorificarea unor idei prețioase poate scoate la lumină o companie prosperă. Până la urmă, o afacere reprezintă arta de a specula un moment favorabil, mai ales că, odată trecută criza, antreprenorii nu doar că își vor menține activitatea, ci vor avea parte și de creșteri semnificative, în viitor.
Dacă ți-ai descoperit spiritul întreprinzător sau, pur și simplu, cauți oportunități care să fie exploatate, te ajutăm cu idei de afaceri care merg pe timp de criză:
1. Comerț online
Un domeniu imbatabil, deosebit de profitabil și în perioadele „tulburi“, este comerțul online. Dacă luăm în considerare situația actuală, generată de noul coronavirus, observăm că în acest sector numeroase companii au înregistrat creșteri extraordinare.
Starea de urgență, instituită pentru a se preveni îmbolnăvirile de COVID-19, i-a determinat pe mulți să comande aproape totul online. Acesta este cel mai recent exemplu, mai ales că multe dintre afaceri au reușit ca, în doar câteva luni, să-și transfere întreaga activitate pe internet. Parcă magazinele virtuale au fost inventate special pentru perioadele de criză, așa că indiferent de produsele vândute, comerțul online este domeniul care are cel mai mult de câștigat. În plus, investițiile sunt minime, spațiile de depozitare se dotează modest, putând fi amplasate periferic. De asemenea, oricând ești nevoit să acoperi diverse obligații financiare scadente într-un timp scurt, poți obține ușor un credit nebancar pentru capitalul de lucru.
2. Fast-food
Spre deosebire de restaurante, baruri sau cafenele, unitățile de tip fast-food înregistrează creșteri în perioadele mai puțin favorabile. Unul dintre motive ar fi faptul că produsele comercializate sunt relativ ieftine, comparativ cu preparatele marilor restaurante, așa că oamenii își permit să le cumpere chiar dacă au un buget redus. Este vorba de un factor psihologic ce ne determină să facem economii pe timp de criză și să ne îndreptăm atenția către mâncăruri mai ieftine, sacrificând, uneori, calitatea.
O investiție într-o astfel de unitate este relativ redusă, mai ales dacă vorbim de o gogoșerie sau o covrigărie, pentru care echipamentele pot fi cumpărate și second hand. În astfel de cazuri, cu un vad comercial bun, toată investiția inițială se recuperează într-un timp foarte scurt.
3. Ateliere de service și reparații
Indiferent de situația economică, oricând se poate strica ceva. Un aparat electrocasnic, telefonul mobil sau mașina, toate au nevoie de reparații. Pe timp de criză, din cauza diminuării veniturilor sau din dorința de a economisi mai mult, mulți oameni aleg să-și repare anumite bunuri decât să cumpere altele noi.
O mică afacere specializată în soluții pentru diferite probleme reprezintă o alegere inspirată într-o perioadă de criză. Mai mult, o astfel de afacere poate contribui și la educarea unor utilizatori, astfel că, și într-o perioadă de avânt economic, vor exista persoane care să amâne achiziționarea unor produse noi. Pentru cei cu spirit antreprenorial și abilități tehnice, o astfel de afacere este ideală, mai ales dacă perioadele de criză sunt de lungă durată.
4. Firmă de contabilitate
Chiar și în perioadele tulburi, există companii care își continuă activitate. Și cum contabilitatea este cheia oricărei firmei, în mod clar o agenție de profil va avea succes și pe timp de criză. Oamenii pasionați de cifre sunt căutați mai mult ca oricând deoarece, în perioadele extreme, apar facilități fiscale, contracte suspendate, schimbări legislative, modificări de prețuri, facturi reduse sau diferite oferte. Toate aceste date solicită înregistrări contabile, analiză, raportări fiscale, date exacte și sigure, de care se va ocupa firma de contabilitate.
5. Afacere agricolă
Hrana este una dintre nevoile de bază ale oamenilor și, chiar pe timp de criză, mâncarea reprezintă ultimul lucru la care ar renunța o persoană. Legume, fructe, ouă, lapte sau carne, toate sunt căutate și în perioada de recesiune, uneori chiar mai mult decât de obicei. Ca urmare a scăderii veniturilor și tendinței de a economisi, tot mai multe persoane gătesc acasă. O fermă de animale ori de legume sau o livadă pot fi potrivite pe timp de criză, mai ales că produsele se pot comercializa atât proaspete cât și conservate, iar MikroKapital îți oferă credite agricole în condiții avantajoase.
La fel ca în orice altă perioadă, o afacere pe timp de criză solicită cunoașterea pieței, investiții financiare, răbdare și consecvență. Totuși, în perioadele dificile, mai mult ca oricând nu este permis să „joci la noroc” fiindcă, odată căzut, este greu să-ți revii în instabilitate economică.